< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Defláció fenyegeti Európát Soros György szerint

| Mobile | RSS

Defláció fenyegeti Európát Soros György szerint

A túl gyors hiánycsökkentés a defláció örvényébe sodorhatja Európát Soros György szerint. A magyar származású milliárdos amerikai üzletember pénteken Münchenben tartott előadásában kifejtette: megszorítás helyett az amerikaihoz hasonló laza fiskális politikára van szükség Európában. A túlzott takarékoskodás helyett a gazdaság élénkítésére kellene törekedni, akár a közadósság növelésével is – mondta az alapkezelő. Soros György kifejezetten sürgette nagyszabású infrastrukturális programok elindítását. A jelenlegi irány a deflációs spirál életveszélyes örvénye felé vezet.

Kattintson a hirdetésre!

Az árszínvonal csökkenésének “következménye stagnáló gazdaság és egyre növekvő politikai feszültség lehet” – hangsúlyozta Soros György, aki elsősorban az államadósság és az államháztartási hiány minél gyorsabb csökkentésére koncentráló német gazdaságpolitikát bírálta. “Rendkívül veszélyes helyzet alakul ki Európában, mert Berlin olyan politikát követ, amely ugyan jó Németországnak, az unió más tagjainak viszont káros” – szögezte le a BMW alapítványának rendezvényén tartott előadásában a magyar származású üzletember.

A befektetési szakember szerint az euró tavaszi válsága késztette az egész Európai Uniót arra, hogy kövesse a német vonalvezetést. “Megmutatkozott, hogy Németország diktálja a fiskális politikát” – mondta.

Soros ugyanakkor a korábbinál kedvezőbb véleménnyel van a közös uniós fizetőeszköz jövőjéről. Az euró megmarad, nem tűnik el a süllyesztőben – vélte Soros György. Az uniós deviza stabilizálásában nagy szerepe volt Kínának. Az eurót veszélybe sodró válság tetőpontján Peking felhagyott az euróövezeti állampapírok vásárlásával, néhány hónap után viszont úgy határozott, megint beszáll. Kína így olyan szerepet játszott, mint a vesztésre álló csatában a felmentő sereg – mondta Soros György.

(MTI

Leave a Reply 1953 megnézve, 2 alkalommal mai nap |