< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Nápoly utcáinak megtisztitását követeli az EU

| Mobile | RSS

Nápoly utcáinak megtisztitását követeli az EU

Az Európai Bizottság figyelmeztette Olaszországot, hogy súlyos bírságra számíthat, ha nem távolítja el Nápoly utcáiról a hegyekben álló szemetet. A Nápolytól mintegy 20 kilométerre keletre fekvő Terzigno lakosai több mint egy hete tüntetnek nap mint nap. A Vezúv Nemzeti Park területén található kisvárosban olasz zászlókat égettek, kövekkel és petárdákkal hajigálták a rendfenntartó erőket, szemetes autókat gyújtottak fel, hogy így tiltakozzanak az ellen, hogy ide hordják a nápolyi hulladékot, ráadásul új lerakó építését tervezik a környékre.
Az erőszakossá fajult tüntetéseken péntek éjjel is öt rendőr sebesült meg könnyebben, s a kukásautók nem jutottak el a szeméttelepig. A helyzet szombaton viszonylag nyugodt volt, de a tiltakozók néhány órára elfoglaltak egy vasútállomást. Nápoly utcáin viszont már 2400 tonna hulladék hever.

Janez Potocnik, a környezetvédelmi ügyekben illetékes EU-biztos szombaton kijelentette: az összecsapások azt mutatják, hogy bár a 2007-es hasonló válság után megígérte, mégse tette meg a szükséges intézkedéseket az olasz kormány a hulladék-lerakással kapcsolatos problémák rendezésére. Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök gyors megoldást ígért, mondván, hogy a kormány magára vállalja a szemétszállítás problémájának rendezését, és 14 millió eurós kárpótlást ígért a helyi lakosoknak.

Nápoly és környéke évek óta szenved a hulladék-lerakás és -kezelés problémája miatt. Elemzők szerint a politikai bénultság, a korrupció és a szervezett bűnözés egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a hatóságok még mindig nem tudták megoldani a szemétlerakók kérdését.

(MTI)

Leave a Reply 1909 megnézve, 2 alkalommal mai nap |