< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Nem találnak haza az öreg méhek

| Mobile | RSS

Nem találnak haza az öreg méhek

2010. október 24. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Amerikai és norvég kutatók felfedezték, hogy az öregedő méhek nehezen találnak vissza egy új kasba, mivel emlékezetük halványul, tanulási képességük pedig csökken. Az Arizonai Állami Egyetem és a Norvég Élettudományi Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan hat az öregedés a méhek amúgy kivételes tájékozódási képességére. Kiderült, hogy az idősebb méhek nehezebben törlik ki a régi kas emlékét, hiába költözött át a család új helyszínre – írja a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

Kattintson a hirdetésre!

Korábbi kutatásokból ismert volt, hogy az öreg méhek nehezen tanulnak, amikor virágillatokat kell megjegyezniük laborkísérletekben – magyarázta Gro Amdam, az arizonai egyetem segédprofesszora. Ezért most azt vizsgálták, vajon a méhek túléléséhez nélkülözhetetlen képességekre is ilyen hatással van-e az öregedés.

A méhek általában három-négy táplálékszerző nap alatt feltérképezik az új környezetet, és aztán már biztosan tájékozódnak. Hogy megvizsgálják, miként alkalmazkodnak az idős méhek otthonuk megváltozott helyszínéhez, a kutatók új kast építettek a számukra, rászoktatták őket, hogy oda repüljenek, a régit pedig lezárták. Csoportokat alkottak a kifejlett és öreg méhekből, és több napot hagytak nekik arra, hogy emlékezetükbe véssék az új otthon elhelyezkedését, illetve kitöröljék a régi, használhatatlan otthon emlékét.

Ezután a kutatók elmozdították az új kast, és három választási lehetőséget kínáltak fel a vegyes korcsoportú méheknek, köztük a régi kast is. Az öreg méhek előszeretettel repültek a régi kas felé, annak ellenére, hogy korábban már megtapasztalták annak hasznavehetetlenségét.

Meglepő módon annak ellenére, hogy számos öreg méh rosszul teljesített a tanulási feladatok során, az is megmutatkozott, hogy néhányuk még mindig kiválóan “működik” – tette hozzá norvég Daniel Münch, a kutatás vezetője.

(MTI)

Leave a Reply 1824 megnézve, 2 alkalommal mai nap |