< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A Magyar Demokratikus Charta is tüntetést szervez

| Mobile | RSS

A Magyar Demokratikus Charta is tüntetést szervez

Tüntetést szervez a demokrácia védelmében november 2-ára a Magyar Demokratikus Charta tiltakozásul “az Alkotmánybíróságot ért otromba kormányzati támadás ellen”. Az Alkotmánybíróság kedden alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót, mire Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: kezdeményezte az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Ab hatásköréből.

Kattintson a hirdetésre!

A charta MTI-hez is eljuttatott – Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök által is aláírt – felhívása szerint Orbán Viktor és kormánya sorra iktatta ki a politikai döntéshozatal rendszeréből azokat az alkotmányos fékeket és ellensúlyokat, amelyek demokratikus korlátok között tarthatnák az uralmát, pártkádereket nevezett ki a közhivatalok élére, és új, csak neki szolgáló intézményeket hozott létre.

Az alkotmánybírák jelölésének monopolizálása jelezte, hogy a demokratikus jogállam kulcsintézményét is be akarják tagolni uralmi rendszerükbe – írják.

A szerveződés szerint “az Alkotmánybíróság jogkörét drasztikusan csökkentő mostani föllépés nemcsak az iránya, de kendőzetlen durvasága miatt is fölháborító. A testület döntésére még aznap felelt a hatalmi gőg: tudatván mindenkivel, hogy ebben az országban – legyen bár jogsértő – csak a kormányzat akarata érvényesülhet”. Ezt szerintük a magyar demokraták nem hagyhatják válasz nélkül. “Mutassuk meg, hogy nem félünk az arrogáns és bárdolatlan hatalomtól!” – fogalmaznak.

Az LMP november 3-ra hirdetett hasonló demonstrációt. Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető egy szerdai – az LMP frakcióvezetőjével, Schiffer Andrással közösen tartott sajtótájékoztatón – arra a felvetésre, csatlakozik-e az MSZP az LMP által kezdeményezett demonstrációhoz, azt válaszolta: a szocialista párt nem hirdetett demonstrációt; nem zárja ki ennek a lehetőségét, de előbb megvárják mi történik a következő napokban. Akkor azt is jelezte, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus koalíció platform tervezett demonstrációjáról a sajtóból értesült, így arról nem tud mit mondani.

(MTI)

Leave a Reply 1610 megnézve, 2 alkalommal mai nap |