< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Visszaszerezheti becsületét a szegedi paprika

| Mobile | RSS

Visszaszerezheti becsületét a szegedi paprika

2010. november 7. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Szeged – Molnár Albert: bárki csatlakozhat a szegedi paprikát előállítókhoz, aki a szakmai szabályokat, az előírt technológiát betartja.
Hírlevél feliratkozás

.– Az uniós védelem az első lépés ahhoz, hogy a magyar, és azon belül a szegedi paprika visszaszerezze a becsületét, amikor eláraszt minket a dél-amerikai és kínai paprika – mondta Molnár Albert, a röszkei Paprika Molnár Kft. tulajdonosa annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság felvette a “védett származási helyen előállított termékek” (appellations díorigine protégées, AOP) listájára a szegedi paprikát. Ez azt jelenti, hogy az unióban nem lehet forgalomba hozni szegedi paprika néven olyan terméket, amely nem a megjelölt térségből származik.

Molnár Albert hangsúlyozta: bárki csatlakozhat a szegedi paprikát előállítókhoz, aki a szakmai szabályokat, az előírt technológiát betartja. Nem az a cél, hogy kisajátítsák a módszert, hanem hogy betartsák, és betartassák a szabályokat.

Lánya, Molnár Anita egyébként jelenleg a francia baszk vidéken lévő Espelette-ben tanulmányozza, hogy hogyan kezelik az ottani eredetvédett paprikát, hogyan építették ki a rendszert, erre milyen uniós pályázatok léteznek.

Szegedi paprika-történet

A szegedi paprika történetéről a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum honlapján is olvashatunk. E szerint a szegedi paprika(szegedi fűszerpaprika-őrlemény): a kedvező adottságokkal rendelkező szegedi tájkörzetben hagyományos módon megtermelt fűszerpaprika-növény tövön beérett, utóérlelt, majd megszárított termésének megőrlésével készül.
A kérdésre, hogy többe kerülhet-e az uniós védelem miatt a szegedi paprika, Molnár Albert azt válaszolta, hogy a fűszer nem lesz drágább, de az értékén lesz kezelve. “Az eredetvédelem nem drágítja meg a terméket, de a magasabb minőség többe kerül” – fogalmazott.

– Olvastam a neten, és nagyon megörültem neki, jó lenne, ha más hazai, szegedi termék is védetté válhatna – magyarázta Horváth Istvánné. A főállású anyával a Mars téri piacon találkoztunk. Azt mondta, ő mindig szegedi paprikaőrleményt használ, mert szép a színe és “szép piros lesz tőle a borsóleves”. Gyakran használ szegedi paprikát a másik megszólított háziasszony, Szilágyiné Edit is, aki reméli, nem nő a paprika ára a védelem miatt.
Forrás DM

Leave a Reply 1268 megnézve, 2 alkalommal mai nap |