< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Új PSZÁF-törvény: rendeletalkotási lehetőséget kap a szervezet elnöke

| Mobile | RSS

Új PSZÁF-törvény: rendeletalkotási lehetőséget kap a szervezet elnöke

Rendeletalkotási lehetősége lesz a jövőben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének és változik a szervezet jogállása is annak a törvénymódosításnak az értelmében, amelynek általános vitáját kedden kezdték meg a parlamentben. Új elem, hogy a PSZÁF elnökét rendeletalkotási jogosítvánnyal ruházza fel a javaslat egy jól körülhatárolt körben, a szervezet feladataihoz igazodva. Rendelet sem törvénnyel, sem kormányrendelettel, sem pedig a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendeletével nem lehet ellentétes – hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár expozéjában.

Cséfalvay kiemelte: a pénzügyi válság és máig húzódó hatásai rávilágítottak arra, hogy szükség van egy hatékony és erős, a fogyasztói érdekeket szem előtt tartó pénzügyi felügyeleti rendszerre.

A javaslat a pénzügyi szervezeteket és pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevőket egyaránt érinti, célja a korábbi szabályrendszer felülvizsgálata és újraszabályozása. Ez a régi normaszövegen alapul, de új rendelkezésekkel egészíti ki a szabályokat a fogyasztói érdekek szem előtt tartásával – mutatott rá. A javaslat felülvizsgálat tárgyává teszi a felügyeleti biztosra vonatkozó szabályokat, emellett tartalmazza a pénzügyi békéltető testületre vonatkozó új szabályokat is. A testület bár szervezetileg a felügyelethez tartozik majd, de működése során függetlenséget élvezne.

Az államtitkár az új elemek között említette, hogy a közérdekű érdekérvényesítés intézményét módosítják. A szervezet a fogyasztók érdekében közérdekű pert is indíthatna meghatározott esetekben. Felülvizsgálatra kerültek a pénzügyi stabilitási tanács működésére vonatkozó szabályok is. A tanács az MNB, a PSZÁF és a szaktárca képviselőiből áll. Az alkotmány párhuzamos módosításával változik a felügyelet jogállása. Önálló alkotmányos szervvé válik, elnökét a miniszterelnök javaslatára az államfő nevezi ki hat évre. Az indítvány több ágazati törvény módosítását is tartalmazza.

Cséfalvay Zoltán összegzése szerint a javaslat újabb lépés affelé, hogy Magyarországon stabil intézményrendszer jöjjön létre, amely segíti a piac működését és a fogyasztók védelmét.

MTI

Leave a Reply 863 megnézve, 2 alkalommal mai nap |