< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Fodrásznál érdemes vérnyomást mérni

| Mobile | RSS

Fodrásznál érdemes vérnyomást mérni

2010. november 11. | hozzászólás | Kultúra

Eredményesebbnek bizonyult az orvosfóbiás amerikai férfiak vérnyomásának karbantartása, ha a borbélynál ellenőrzik. A BARBER-1 elnevezésű vizsgálatot az Egyesült Államokban végezték el.

Az amerikai orvosi irodalom gyakran idézi azt a texasi leírást, amely tájékoztatja a lakosságot, hogy a városi borbély nemcsak a hajat és a szakállt tartja rendben, de a fájós fog kihúzása végett is hozzá kell fordulni. A borbélyüzlet és az orvosi ellátás közötti, egykor szoros kapcsolat most megújult.

Az afroamerikaiak hajlamosabbak magasvérnyomás-betegségre, mint a fehér bőrű népesség tagjai, ugyanakkor orvoshoz ritkábban járnak. Ennek megfelelően körükben az agyi katasztrófa lényegesen gyakoribb. A feketék lakta városnegyedekben a fodrászüzlet sajátos klub: saját közönsége van, ahol baseballmeccsek eredményétől a politikáig mindent megbeszélnek. Ronald G. Victor és munkacsoportja Los Angeles szívgyógyászati központjában úgy gondolta, hogy a férfi hajszalonok a magas vérnyomásban szenvedők gondozásának is legjobb szinhelyét jelenthetnék.

A vizsgálatban részt vevő borbélyüzletekben minden vendégnek fölajánlották, hogy megmérik a vérnyomását. Ha az magasabb volt, mint a normál érték, a mért eredményt bemutató kártyával a vendéget az illetékes háziorvoshoz irányították, de elérhetők voltak szakképzett asszisztensek is az ellátás folytatására.

A vendégeknek adott kártya további adatok gyűjtésére alkalmas vérnyomásnapló volt. A kártyával ellátott vendégeknek ingyenes volt a hajvágás, de a tanulmányban részt vevő fodrászoknak is megérte az egészségügyi tevékenység.

A borbély a vérnyomás megméréséért három dollárt – 600 Ft – kapott, ha pedig a kártya kitöltésével az orvoshoz küldte a pácienst, az ötven dollárt (10 000 Ft) jelentett. A rendszeres vendégek magas vérnyomása tíz hónap alatt átlag nyolc higanymillimétert csökkent azokéhoz képest, akik csak a szokásos ellátást kapták, vagyis szórólapot, amely a magas vérnyomás kezelésének fontosságát ismertette.
forrás index

Leave a Reply 693 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: