< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Kétnyelvűeknél később jelenik meg az Alzheimer-kór

| Mobile | RSS

Kétnyelvűeknél később jelenik meg az Alzheimer-kór

2010. november 11. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Öt évvel később jelennek meg a tünetek azoknál az embereknél, akik két vagy több nyelvet beszélnek, állapították meg kis létszámú tanulmányukban kanadai kutatók.
hirdetés

“Nem állítjuk, hogy a kétnyelvűség bármely módon megelőzné az Alzheimer-kórt vagy a szellemi leépülés más formáit, de hozzájárulhat egy olyan kognitív tartalék létéhez az agyban, amely úgy tűnik, meglehetősen hosszú időre elhalasztja az Alzheimer tüneteinek megjelenését” – mondta Fergus Vraik kutatásvezető.

Körülbelül kétszáz Alzheimer-kóros páciens klinikai adatainak elemezésével jutottak arra a következtetésre, hogy a két vagy több nyelven beszélő embereknél átlagosan öt évvel később bukkantak fel a betegség tünetei.

A kór miatti leépülés az érintettek agyában a nyelvi készségektől függetlenül megjelent, mindazonáltal a kétnyelvűeknél később jelentek meg olyan tünetek, mint a memóriaromlás, a zavartság, valamint a nehézségek a problémamegoldásban vagy a tervezésben.

Jelenleg nincs olyan gyógyszeres kezelés, amely elhalasztaná az Alzheimer-kór tüneteinek jelentkezését. A Baycrest Rotman Kutatóintézet munkatársai eredményeiket a Neurology című szakfolyóirat legfrissebb számában ismertették.
forrás index

Leave a Reply 275 megnézve, 1 alkalommal mai nap |