< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Járai Zsigmond lesz az MNB felügyelőbizottságának elnöke

| Mobile | RSS

Járai Zsigmond lesz az MNB felügyelőbizottságának elnöke

2010. november 14. | hozzászólás | Közélet

Járai Zsigmond lesz az MNB felügyelőbizottságának elnöke

Járai Zsigmond korábbi jegybankelnök lesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának elnöke. A felügyelőbizottságot várhatóan kedden választja meg a parlament, és tagjai még aznap leteszik a hivatali esküt – mondta Missura Gábor, a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. szóvivője az MTI-nek pénteken.

Missura Gábor, aki Járai Zsigmond jegybanki elnöksége idején a Magyar Nemzeti Bank szóvivője volt, elmondta: Járai Zsigmond jegybanki elnökként nem értett azzal egyet, hogy a nemzeti bank munkáját pártok által delegált felügyelőbizottság ellenőrizze. Sőt úgy érvelt, hogy 2001-ben, amikor elfogadták az európai normák szerinti, korszerű jegybank-törvényt, abban nem is szerepelt ilyen testület.

Missura Gábor közölte: később, a Medgyessy-kormány idején módosították a 2001-es jegybank-törvényt és akkor az MNB-nél felállították a felügyelőbizottságot. A felügyelőbizottság azonban csupán a Magyar Nemzeti Bank belső gazdálkodását, tényleges működését ellenőrizheti, a felügyelő testület nem szólhat bele abba, hogy a Magyar Nemzeti Bank hogyan alakítja a monetáris politikát.

Járai Zsigmond jegybanki elnöksége idején, 2002-ben az MSZP Akar Lászlót, a GKI jelenlegi vezérigazgatóját, Horn-kormány pénzügyminisztériumi államtitkárát jelölte az MNB felügyelő bizottsági elnökévé, akit később meg is választott az akkori parlament. A testület tagjainak megbizatása az országgyűlési képviselők mandátumához hasonlóan a parlamenti választásokig tart.

Missura Gábor kifejtette: a felügyelőbizottság nyolc tagból áll, hat tagot a parlamenti pártok, köztük az elnököt a legerősebb parlamenti párt jelöli, a testületnek tagja a nemzetgazdasági miniszter képviselője, illetve a miniszter által delegált szakértője is. (Jelenleg az ország költségvetési, azaz fiskális politikájáért a nemzetgazdasági miniszter felel.)
forrás metropol.hu

Leave a Reply 292 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: