< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Bázisolajjal csalt adót két szegedi gazdasági társaság

| Mobile | RSS

Bázisolajjal csalt adót két szegedi gazdasági társaság

2010. november 19. | hozzászólás | Nav

A Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Nyomozó Hivatala nyomozást rendelt el két szegedi illetőségű társaság által ásványi olajjal összefüggésben elkövetett visszaélés jövedékkel és különösen jelentős értékre elkövetett adócsalás miatt.

A gyanú szerint a két társaság 2005-2006. években több mint 3 millió liter bázisolajat szerzett be egy lengyel honosságú olajfinomítótól. A bázisolaj önmagában a kenőanyag gyártás egyik alapanyaga, illetőleg szokásosan fém megmunkáláshoz használatos adalék.

A bázisolaj jövedéki termék, azonban – a felhasználási területeire figyelemmel – 0 %-os jövedéki adóval terhelt. Főbb jellegzetessége, hogy a gázolajnál könnyebb párlat, azonban akár önállóan, akár gázolajjal keverve diesel üzemű járművek meghajtására alkalmas.

Az elkövetők a Lengyelországból beszerzett bázisolajat az M5-ös autópálya lajosmizsei parkolójáig vitték, majd a szállítmányt Kecskemét környéki településeken üzemanyagként értékesítették.

Az ügylet leplezésére hamis fuvarokmányokat készítettek, amelyeken úgy dokumentálták az eseményeket, mintha a bázisolajat egy belga cég vette volna meg és szerb, bosnyák szállítóeszközökkel Szlovéniába szállította volna tovább.

Az ügyben kihallgatott négy gyanúsított jövedéki adónemben 375 millió forint, míg általános forgalmi adónemben 205 millió forint kárt okozott a költségvetésnek.

A nyomozó hatóság ezért a napokban üzletszerűen, különösen jelentős értékre elkövetett visszaélés jövedékkel bűntette, míg általános forgalmi adónemben különösen nagy mértéket meghaladó adócsalás megalapozott gyanúja miatt terjesztett elő vádemelési javaslatot a Csongrád Megyei Főügyészség felé.

Az előbbi bűncselekmény tekintetében a büntetési tétel 5 évtől 10 évig terjedő, míg az utóbbi esetén 2-8 évig terjedő szabadságvesztés.

Budapest, 2010. november 19.

Sipos Jenő ezredes

szóvivő

Leave a Reply 2543 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: