< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Kétezer év után nincs reklamáció

| Mobile | RSS

Kétezer év után nincs reklamáció

2010. november 21. | hozzászólás | Kultúra

Kétezer év után nincs reklamáció

Az olaszországi egyiptomi múzeumok nemet mondtak arra, hogy visszaszolgáltassák az észak-afrikai országból származó régészeti leleteket.

Nem kérhető vissza az, amit Kleopátra ajándékozott Julius Caesarnak…

Nem fáraói zsákmányt ad vissza Egyiptomnak a New York-i Metropolitan múzeum – kommentálta a legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera azt a hírt, miszerint az Egyesült Államok neves múzeuma 2011 tavaszáig hazaküldi a Tutanhamon sírjából származó darabokat. Az Egyiptomnak visszaszolgáltatott 19 leletből tizenöt apró töredéknek számít; a Metropolitan jelentős gesztust tett, de húszezer egyiptomi lelet maradt a birtokában, beleértve a múmiákat – az olasz sajtó így reagált arra a kérésre, melyet a világ múzeumaihoz intézett Egyiptom. Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője a közelmúltban azzal fordult kollégáihoz, szolgáltassák vissza mindazt, amit az évezredek során elvittek Egyiptomból. Egyelőre egyedül a Metropolitan adott választ.

Az Olaszországban a fáraók ostorának nevezett Havvász visszajelzést vár a torinói egyiptomi múzeumtól és a Vatikáni Múzeumtól is. Mindkét gyűjtemény egyedi egyiptomi darabokkal büszkélkedik. Egyiptom II. Ramszesz fáraó szobrát várja Torinóból, Rómából pedig a Szent Péter tér közepén magasodó obeliszket. Utóbbit az I. században Caligula császár hozta Egyiptomból Rómába.

“A nálunk őrzött leletek kiásása idején az volt a szabály, hogy a talált kincsek fele a régészeknek jutott, a másik fele Egyiptomban maradt” – hangsúlyozta a torinói múzeum igazgatója. A hallgató Vatikán helyett a főváros műemlékvédelmi felelőse reagált: “a Capitoliumi múzeumban és a római tereken levő obeliszkeket az ókori rómaiak hozták, és nem visszadhatók. Kétezer év elteltével nem fogadunk el reklamációt”.

forrás esti hírlap

Leave a Reply 312 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: