< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán: biztonságba helyeztük minden magyar nyugdíját

| Mobile | RSS

Orbán: biztonságba helyeztük minden magyar nyugdíját

A miniszterelnök szerint nyugdíjmentő intézkedéseikkel rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték minden magyar ember nyugdíját. Orbán Viktor ezt hétfőn mondta a parlamentben az MSZP-s Simon Gábor azonnali kérdésére adott válaszában, amelyben kifejtette: átlagosan több mint százezer forintot vesztettek azok, “akiket a nyugdíjpénztárakba bekényszerítettek”. Ez a szocialista trükk ráadásul – folytatta – több mint ezermilliárd forint veszteséget okozott a költségvetésnek, azaz mintegy százezer forintot vett el minden ma élő magyar állampolgártól.

A kötelező MSZP-pénztár lényege, hogy az adófizetők pénzét privatizálták MSZP-holdudvarhoz tartozó pénzemberek és pénzügyi körök számára; vagyis a magyarok nyugdíjának fedezetét magánbefektetők kezére játszották át – mondta Orbán Viktor, aki szerint “a jó hír, hogy ezeknek a szocialista trükköknek most véget vetettünk”.

Nyugdíjmentő intézkedéseket hoztak, rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték mindenki nyugdíját – jelentette ki, hozzátéve, hogy a jövőben a nyugdíjbefizetéseket csak nyugdíjra lehet fordítani, az új, “védett nyugdíjrendszer” pedig garantálja a nyugdíjak értékállóságát. Leszögezte: visszaadják a biztonságot, a kiszámíthatóságot, a döntés szabadságát és az emberek pénzét.


Simon Gábor viszonválaszában úgy fogalmazott, “azért, mert ön mondja ezeket az állításokat, attól ezek még nem igazak”. Közölte, ez a vita nem kettejüké, mert a kormányfőnek mindazokkal szembe kell majd néznie, akik hozzásegítették őket “ezekhez az aránytalan hatalmi pozíciókhoz”.

Orbán Viktor úgy reagált: Magyarország másodszor néz szembe azzal, hogy a “szocialisták mindent kitalicskáztak, amit tudtak”, ugyanis 1990-ben nulla forinttal adták át a nyugdíjkasszát, 1997-ben pedig újabb kísérletet tettek rá. Leszögezte, hogy ez a szégyenteljes múlt, amit az emberek meg akarnak változtatni.

Orbán Viktornak a hétfői ülésnapon mindenképpen válaszolnia kellett Simon Gábor azonnali kérdésére, amit az MSZP-s politikus már a november 8-ai ülésen feltett volna. A házszabály szerint a kérdés címzettjének három egymást követő alkalommal – halaszthatatlan közfeladat esetén – lehetősége van mást kijelölni a válaszadásra, azonban ha a kérdező egyszer sem fogadja el a kijelölt válaszadót, akkor negyedik alkalommal a kérdés eredeti címzettjének már mindenképpen személyesen kell válaszolnia.

forrás MTI

Leave a Reply 1451 megnézve, 1 alkalommal mai nap |