< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Átcímkéznék a romákat a románok

| Mobile | RSS

Átcímkéznék a romákat a románok

2010. december 3. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A román kormány hajlik arra, hogy megváltoztassa a romák hivatalos romániai elnevezését, a cigány szót használva a roma helyett, ez viszont kiváltotta a roma kisebbség tiltakozását, adta hírül pénteken a román média.

A kabinet fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) képviselője, Silviu Prigoana javasolta a kormánynak a módosítás végrehajtását. A törvényhozó azért vetette fel a roma megnevezés hivatalos törlését, mert szerinte külföldön folyamatosan összetévesztik a románokat a romákkal, és ez hatalmas imázsveszteséget okoz Romániának.

A képviselő javaslatát kedvezően véleményezte a Román Tudományos Akadémia is, amely megállapította, hogy az Európai Unió számos tagállamában a cigány szót használják a roma helyett a kisebbség megnevezésére.
hirdetés

A Mediafax román hírügynökség kormányzati forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy a kabinetnek nincs ellenvetése, s a javaslat hamarosan a parlament elé kerül.

A romániai roma kisebbség érdekeit védő civil szervezetek tiltakozásukat fejezték ki a kezdeményezés ellen, s a napokban utcára vonulva adtak hangot elégedetlenségüknek. Ők azt kérik, hogy maradjon a jelenleg is használatos roma szó közösségük hivatalos megnevezésére.

A képviselő javaslatával nem ért egyet a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala és az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács sem.

Román állampolgárok az elmúlt években több nyugat-európai államban is gondot okoztak az ottani hatóságoknak azzal, hogy bűncselekményeket követtek el, kéregettek, nomádtáborokban telepedtek le. Romániának legutóbb Olaszországgal és Franciaországgal alakult ki diplomáciai konfliktusa a bűnöző, illetve telepeket létesítő román állampolgárok miatt.
forrás index

Leave a Reply 323 megnézve, 1 alkalommal mai nap |