< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Minden harmadik nyugdíjas rokkant a megyében

| Mobile | RSS

Minden harmadik nyugdíjas rokkant a megyében

2010. december 5. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Csongrád megye – Megyénkben majdnem minden harmadik nyugdíjas rokkantsági nyugdíjat kap. Az országos átlag kisebb, a nyugdíjasok negyede rokkant. A visszaélések miatt ellenőrzést tart az országos szakértői intézet.

Két egri orvos szakértőt tartóztattak le néhány napja, mert a gyanú szerint pénzt fogadtak el a rokkantnyugdíjasoktól a felülvizsgálat kedvező kimeneteléért. Emiatt év végéig Egerben minden egyes felülvizsgáló orvos szakértőnél tételes vizsgálatot tart az országos központ. Országszerte pedig január végéig szúrópróbaszerűen ellenőrzik az orvos szakértőket.

– Elsőként a szakhatósági állásfoglalásokat ellenőrizzük – mondta kérdésünkre Pósfai Gábor, az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet főigazgatója. Az orvos szakértőknél áttekintik az elfogadási arányokat és az egyes szakértőket érintő panaszügyek számát is. Vagyis az érintett orvos szakértőket külön ellenőrzik. Ha szabálysértést találnak, fegyelmi eljárást indítanak. Többször nekifutottak már a különböző kormányzatok az ellenőrzésnek. Egy-két lebuktatáson kívül nem történt semmi. A főigazgató szerint a mostani kontroll hatékonyabb, mert alkalmas a már elkövetett szabálytalanságok feltárására. A további szabálytalanságok megelőzése érdekében pedig kifejlesztenek egy számítógépes programot, ami folyamatosan kiszűri a hibás vagy gyanús orvosi dokumentációkat. Párhuzamosan megteremtik a tárgyi és személyi feltételeket ahhoz is, hogy az egészségpénztár adatbázisából ki tudják szűrni a manipulált zárójelentéseket és más orvosi papírokat.

Korábban is bárki bejelentést tehetett, ha potyautasról tudott. A továbbiakban is él ez a lehetőség, vagy aki konkrét megvesztegetésről tud, közvetlenül feljelentést tehet. A főigazgató szerint az eddigi bejelentések nagy része névtelen, vagy hamis névvel és címmel érkezett. Emiatt szinte képtelenség kivizsgálni őket. Ahol viszont beazonosítható a személy, minden alkalommal vizsgálatot végeznek.

Ellátás az országos átlag alatt

Hazánkban – a KSH legfrissebb, 2010. januári adatai szerint – összesen 2,98 millió ember kap nyugdíjat vagy nyugdíjszerű (például rokkantsági) ellátást. Minden negyedik ember, vagyis 750 ezren kapnak rokkantnyugdíjat. Csongrád megyében 134 ezer nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátott él, közülük minden harmadik, azaz 41 ezer kap rokkantnyugdíjat. Az ellátásuk egy főre jutó átlagos összege havonta – az országos átlagnál alacsonyabb –: a nyugdíjkorhatárt betöltötteknél 85 ezer 177 forint, az alatt 69 ezer 992. Hazánk különösen rosszul áll a 33 fejlett országot tömörítő OECD-államok között; nálunk jut a legtöbb rokkantnyugdíjas a 20–64 éves kereső lakosságra: több mint 10 százalék.

forrás DM

Leave a Reply 336 megnézve, 1 alkalommal mai nap |