< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: A vásárlás nevelő hatása

| Mobile | RSS

A vásárlás nevelő hatása

2010. december 6. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A szülők veszteséget okoznak a gyermekeiknek, ha nem viszik magukkal a bevásárló körutakra, s nem tanítják őket a tudatos fogyasztóvédelmi áruismeretre, a vásárlás alapvető szabályaira. Mit lehet, mit kell megvenni, mire, muszáj odafigyelniük vásárlás közben. A gyerekeknek bizsergő élmény a vásárlás hangulata, a sejtelmes susogások, a felvillanó fények játéka, a polcok közötti nézelődés. Az élelmiszerek sokaságának megérintése, emocionális élményt, belső feszültséget hoz ki a lelkük mélyéből. Izgatottá válnak. Az áru csomagolási technikája, színe, formája, illata, tapintása egy életre meghatározza az árucikk felismerését. A csokoládé ízének szaftos emlékképei a szájban megindítja a nyálképződést, ami elindítja az akkori csomagolás felismerését is. A felnőtt szintén a csomagolás színeiből, nagyságából, finomságából azonosítja az egyszer vett árút. Pl., a sport szelet jellegzetes zöld színe, téglalap formája a rajta lévő atlétával. A tejválaszték tartalmának gazdag emlékképeit a hűtőpult fényeinek nagy erejű visszaverődése jelenti a fejlődésben lévő gyermek számára. A vásárlási szokások kialakulását a család anyagi helyzete határozza meg. – „Mert te megérdemled” szlogen hátrányt idéz elő a társadalom különböző rétegeinél! Arra ösztönzi a hátrányos helyzetű diákokat, hogy „törvénysértéseket” kövessenek el. Ha nem a tévéhirdetésben ajánlott termékben jársz, vagy nem azokat az áruféleségeket fogyasztod, vagy netalán elhízott vagy nem vesznek ember számba! Mi vár rád? Kiközösítés! Ez odáig vezethet a fogyasztó társadalomban, hogy a gyermek megutálhatja a szüleit.
A diák biztonságban érzi magát, nyugodtabb lesz, önuralmat, önállóságot tanul, ha vásárlási, fogyasztóvédelmi szabályokat, áruismeretet, rendszereket vezetnek be számára a szüleik. Rohanó életet élünk. Kevés idő marad a szórakoztató vásárlásra. Az anyukák többsége a gyermekekre, a férjeikre bízza a napi bevásárlást. A minőség meghatározó szerepe ebben az esetben mellékessé válik. Miért? Mert a gyerekek tehernek, a férjek egyszerűen nem szeretnek boltba járni. Tehát kényszerből vásárolnak! Na ezt használják ki a gyártok s forgalmazók. Mostanában nem véletlen, hogy több tonna tőkehúst, élelmiszereket semmisítettek meg a fogyasztóvédelmi és a társszervi ellenőrök. Szaporodnak a fekete vágóhíd bonvivánjai, átcímkézik a szavatossági, lejárati jelzéseket, rendszeresen becsapják a vásárlót
Ahhoz, hogy az anya kialakítsa, s fenntartsa a család vásárlás szokásait, ahhoz be kell vonnia a család férfi tagjait a vásárlás rejtelmeibe. Otthon, a szereplővel a saját közegükben kell beszélgetni az őket ért attitűdökről. Higgyék el, hogy számtalan élmény ér bennünket vásárlás közben. Találkoztam ezzel, láttam a szomszédot, és képzeld el, ott a másik sorban a főnököm beszélgetett. A sör le volt értékelve! – süti le a szemét a családfönntartó – vettem két üveggel. Lacikának is hoztam egy csokit, tényleg olcsó… A férfiaknak szükségük van tudatos fogyasztói magatartásra, és annak ismereteire. A vásárlási szegmens megismeréséhez nélkülözhetetlen az anya segítsége, szeretete, türelme. A kiváló egészség? – az létfontosságú. Kell, hogy érezzük, megbíznak bennünk s döntésünkben. Ebben a szeretett nélküli önző világban a családi kötelék pótolhatatlan. A családok naponta találkoznak a vásárlással együtt járó anyagi, érzelmi nyomással. Bevásárláskor, ha különbözik a véleményünk azt ne a kiskorú előtt, fejtsük ki. A vásárlás legyen egy hétvégi családprogram, ahol minden szereplőnek kell, hogy véleménye legyen s ezt tiszteletben, muszáj tartani. Véleményem szerint azok a gyerekek, akik közösen vásárolnak a szüleikkel, szeretett teljesek, határozottak és általában kiválóbb iskolai eredményeket érnek el. A gyermekek harcolnak a jogaikért, vásárlás közben, ha te ezt nem is veszed észre. Ne aggódj emiatt. Engedj a gyermeked igényeinek a pénztárcád erejéig. Légy őszinte vásárláskor a családoddal. Ha nem így teszel, a gyerek, a férj boldogtalanná válik, és megkeseríti a família életét. Időt, energiát, kitartást kíván a vásárlás mindennapi gondja, s természetesen ésszerű korlátokat is feltételez. Ügyelj arra, hogy ne legyen sok szabály, mert azokat betartani lehetetlen. Megbízol valakit a bevásárlással? – mindig írd fel, hogy mit kell hoznia.
-oil-

Leave a Reply 311 megnézve, 1 alkalommal mai nap |