< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán Viktort fogadta a pápa

| Mobile | RSS

Orbán Viktort fogadta a pápa

Magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban hétfő délelőtt Orbán Viktor miniszterelnököt XVI. Benedek pápa. Ezt követően Tarcisio Bertone bíboros, szentszéki államtitkár fogadta az Orbán vezette magyar delegációt. A miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője alkotta delegáció 11 óra előtt érkezett meg a Vatikánba. Az apostoli paloták San Damaso-udvarán, a svájci gárdisták sorfala előtt, a miniszterelnököt a Pápai Ház prefektusa fogadta és a második emeletre kísérte. Innen a Raffaello festette lodzsákon a vatikáni nemesemberek vezették egészen a pápai könyvtárszobáig.

Itt köszöntötte és fogott kezet XVI. Benedek pápa Orbán Viktorral, akit személyesen kísért könyvtárszobája íróasztaláig. A első szavakat a pápai íróasztalnál váltották: XVI. Benedek Magyarországról kérdezte a kormányfőt. A magánkihallgatást a delegáció tagjainak bemutatása követte. A miniszterelnök bemutatta az egyházfőnek a Vatikánba őt elkísérő családját is: feleségét Lévai Anikót és gyermekeiket. A miniszterelnök három magyar érmét ad át ajándékba a pápának, a katolikus egyházfő pedig az ő arcképét ábrázoló aranyérmet ajándékozott a magyar kormányfőnek.

A pápai könyvtárszobából Orbán Viktor a szentszéki államtitkárságra ment, és a Tarcisio Bertonéval folytatott megbeszélésen a hivatalos delegáció többi tagja is részt vett. Ez volt az első alkalom, hogy a Vatikánban tanácskozó magyar kormánydelegációnak két teológus tagja van és teológus végzettségű a szintén megjelent Győriványi Gábor szentszéki nagykövet.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Tarcisio Bertone bíboros államtitkár áttekintette a vatikáni-magyar szerződés pontjait, és megállapodtak egy időtálló, távlatos szerződés előkészítéséről. A bíboros és a magyar miniszterelnök is elismerően nyilatkozott a magyar-vatikáni vegyesbizottság eddigi munkájáról. Orbán Viktor elmondta: kormánya kiemelkedő értéknek tekinti a hit- és vallásbéli meggyőződés szabad kifejezését, valamint az e meggyőződésen alapuló oktatási és nevelési munkát – állt a miniszterelnökség közleményében.

forrás MTI

Leave a Reply 388 megnézve, 1 alkalommal mai nap |