< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Harmadfokú belvízvédelmi készültség az Alsó-Tisza vidéken

| Mobile | RSS

Harmadfokú belvízvédelmi készültség az Alsó-Tisza vidéken

Harmadfokra emelte a vízügyi igazgatóság a belvízvédelmi készültséget az Alsó-Tisza vidéken; jelenleg 700 négyzetkilométert borít belvíz, de szerda délutántól, az érkező újabb csapadékhullámmal ismét nő majd a terület nagysága – közölte az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) ügyeletvezetője az MTI-vel.

Priviáckiné Hajdú Zsuzsanna elmondta: naponta 4,7 millió köbméter vizet emelnek át levezető csatornákba. A működő 31 szivattyútelepből kettőt kellett megerősíteni mobil egységgel. Az egyik Gátér, a másik Makó térségében dolgozik. A védekezésben 34 munkagéppel 200 szakember vesz részt.

Legutóbb 1999-2000-es év fordulóján töltötték a karácsonyt a szakemberek az ügyeleti szobákban és a szivattyúk mellett. Akkor repülőből mérve 1080 négyzetkilométert borított belvíz az Atiközvizig területén, azaz Csongrád, Békés, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes részein. A mostani mérések egyelőre a földről készültek. A belvízi helyzet az önkormányzatok belterületi védekezéséit is jelentősen megnehezíti. Első fokú helyi kárelhárítási fokozat van érvényben 15 településen: Apátfalva, Bordány, Deszk, Felgyő, Forráskút, Hódmezővásárhely, Kiszombor, Makó, Mindszent, Nagymágocs, Nagyszénás, Pitvaros, Röszke, Szatymaz és Szentes településeken. Másodfok mellett védekeznek 27 helyen, Balástya, Baks, Csongrád, Derekegyház, Domaszék, Gátér, Harkakötöny, Jászszentlászló, Kistelek, Kiskunmajsa, Kövegy, Kunszentmárton, Mezőhegyes, Mórahalom, Orosháza, Ópusztaszer, Pálmonostora, Pusztaszer, Szank, Szeged, Szegvár, Székkutas, Tömörkény, Tiszasziget, Újszentiván, Üllés és Zákányszék településeken. Harmadfokú helyi kárelhárítási fokozat van érvényben Csanádpalota és Csanytelek településeken.

A katasztrófavédelem is aktívan dolgozik a belvízi védekezésben. Eddig tizenkét szivattyút adtak ki a munkálatokra, és 21 500 homokzsákot – mondta el Tátrai János a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek. Hozzátette: a legrosszabb a helyzet Csongrád megyében Csanyteleken és Csanádpalotán. Utóbbi települést már tavasszal is súlyos helyzetbe hozta a belvíz. Kovács Sándor (független) polgármester az MTI-vel közölte: most a belterületről egyelőre sikeresen vezetik ki a vizet, ahol kell, mélyítik az árkokat. A probléma lassan azonban az, hogy a külterületekről visszafele folyik a belvíz. Ezért a vízügyi szakemberek a román határ közelében kezdtek el egy csatornát kotorni, hogy könnyebben vezessék el a vizeket. A belvíz mellett árhullám is érkezik. A szakemberek szerint a következő napokban várható, hogy Szegeden a rakpart magasságát megközelíti a Tisza vízszintje. A folyó ugyan nem önti el a rakpartot, de az előre jelzett ónos eső miatt mégis előfordulhat, hogy lezárják azt a forgalom elől.
forrás promenad.hu

Leave a Reply 408 megnézve, 2 alkalommal mai nap |