< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Nemzeti Színház: meglepőek a vezetőváltásról szóló sajtóértesülések

| Mobile | RSS

Nemzeti Színház: meglepőek a vezetőváltásról szóló sajtóértesülések

2010. december 14. | hozzászólás | Kultúra

Alföldi Róbert vezérigazgatói kinevezése a Nemzeti Színház Zrt. élére 2013. június 30-ig szól, ezért meglepőek a vezetőváltásról szóló hétfői sajtóértesülések – reagált a hírekre a teátrum sajtóosztálya az MTI-hez eljuttatott közleményében. A hirextra.hu Megvan Alföldi utódja című hétfő reggeli cikkében azt írta: “biztos forrásból” úgy értesültek, hogy a jelenleg a debreceni Csokonai Színházat vezető Vidnyánszky Attila rendező váltja Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház igazgatói posztján. A hírportálnak a Csokonai Színházban sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták a Vidnyánszky Attila kinevezéséről szóló híreket.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkársága azt közölte a portállal: csak abban az esetben tudnak új igazgatót kinevezni a Nemzeti Színház élére, ha erre pályázat van kiírva, de jelen esetben erről nincsen szó.

A Nemzeti Színház közleménye rámutat, a teátrum “Alföldi Róbert vezetése alatt gazdaságilag és művészileg is stabilan, magas színvonalon működik. Ezt igazolja, hogy egyrészt a Zrt. fennállása óta a 2009-es év zárult először nyereséggel, köszönhetően a magas látogatottságnak, a nézői érdeklődésnek és a bevételek növekedésének, másrészt, hogy a Nemzeti Színház megújításáért a főigazgató nemrégiben átvette a Főváros Színházi Díját és a Színikritikusok Különdíját”.

Májusi évadzáró sajtótájékoztatóján Alföldi Róbert konkrét számokat is közölt: mint akkor elmondta, a Nemzeti Színház nettó árbevétele az áfaemelés ellenére 10 százalékkal növekedett, míg a kiadásokat 170 millió forinttal sikerült csökkenteni. A tavalyi esztendőben 369 előadásra 115 ezer néző váltott jegyet, ami 94-96 százalékos “nézettséget” jelent – sorolta az eredményeket a főigazgató.

“A Nemzeti Színház vezetősége úgy gondolja, hogy a közelmúltban az intézményt és Alföldi Róbert személyét érintő szélsőséges politikai és sajtóbeli támadások, melyek igyekeztek a színház működését ellehetetleníteni és hivatalos fórumokon, valamint utcai megmozdulásokon többször is a főigazgató leváltását követelték, egy jogállamban nem képezhetik alapját kultúrpolitikai döntésnek” – folytatódik a teátrum közleménye.

Mint a dokumentum hangsúlyozza, a társulat a zavartalan munkára kíván koncentrálni: december 10-én mutatták be Fejes Endre-Presser Gábor Jó estét nyár, jó estét szerelem című zenés drámáját Rába Roland rendezésében, és jelenleg Závada Pál Magyar ünnep című darabjának szombatra kitűzött premierjére készülnek.

“A személyét érintő találgatásokat Alföldi Róbert a továbbiakban nem kívánja kommentálni” – zárul a Nemzeti Színház közleménye.

forrás MTI

Leave a Reply 309 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: