< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Orbán, mint Chávez, Kaczynski és Ceausescu

| Mobile | RSS

Orbán, mint Chávez, Kaczynski és Ceausescu

2010. december 14. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Ezzel a címmel közöl jegyzetet az Orbán Viktor vezette magyar kormány politikájáról a Hospodárské Noviny című cseh politikai napilap.

“A jegyzet címében felsorolt neves politikusok nevei nem a szerző széles látókörűségét hivatottak bizonyítani, hanem egyfajta kísérletet jelentenek annak a politikának a meghatározására, amelyet a konzervatív Fidesz elnöke, a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor valósít meg Magyarországon” – írja a szerző.

Martin Ehl kifejti: Orbán ezekben a napokban körutat tesz az Európai Unió országaiban, hogy tájékoztassa partnereit, hogyan fog kinézni az EU magyar elnöksége a jövő év első felében. “Ma (kedden) például Pozsonyban van, s nehéz megmondani, hogy a nagyjából egyórás találkozón sikerül-e megmagyaráznia, hogy retorikájában miért konzervatív, amikor kormánya gazdasági cselekedetei inkább a modern kor ismert populistáira és nacionalistáira emlékeztetnek”. Közéjük tartozik mindenképpen Hugo Chávez venezuelai elnök, a Kaczynski testvérek és Nicolae Ceausescu volt román diktátor – tette hozzá a szerző.

Úgy látja: az őszi helyhatósági választásokig Orbán a nacionalistáknak tett gesztusait azzal az igyekezettel magyarázhatta, hogy megpróbálja elvenni a romaellenes és antiszemita témákkal jó pontokat szerző radikális Jobbik választóit.

Orbán cselekedetei azonban egyre inkább a Kaczynski testvérek kormányzására emlékeztetnek, azzal a különbséggel, hogy Kaczynskiék a magántőkét nyugton hagyták, és a nemzetközi konszerneket is csak szavakban támadták. A lengyel vállalkozók akkor azt mondták, hogy az üzlet és a politika szerencsére külön van választva.

Magyar kollégáik azonban egyre idegesebbek attól, ahogy Orbán megemeli az adókat a bankoknak, a kiskereskedőknek, a távközlési cégeknek, s mindig úgy, hogy azok fizessenek a legtöbbet, amelyek külföldi tulajdonban vannak. “Így feltűnés nélkül teret nyernek a magyar vállalkozók és a magyar szubjektumok” – mutat rá cikkében Ehl.

“Hol végződik a gazdaság “magyarosítása” Magyarországon, azt egyelőre nem tudni. Románia Ceausescu húszéves drasztikus nemzeti-kommunista gazdaságpolitikájának örökségét a mai napig nyögi” – zárja jegyzetét a Hospodárské Noviny.
forrás hír24

Leave a Reply 287 megnézve, 1 alkalommal mai nap |