< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Mindenben hibát találtak Frankfurtban

| Mobile | RSS

Mindenben hibát találtak Frankfurtban

2010. december 15. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet Frankfurtból részletes és aprólékosan kidolgozott vádiratot küldött Budapestre, amelyben szinte minden ellen kifogást emel, amit a magyar kormány az utóbbi hónapokban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) körül tett.

Valóságos vádirat érkezett a kormányhoz EKB-tól, Jean-Claude Trichet aláírásával. Hat oldalon minden kormányzati lépést bírál a dokumentum, amely valamilyen módon érinti a MNB-t, annak elnökét, valamint a fizetését, emellett a felügyelő bizottság, és a Monetáris Tanács tagjainak kinevezését, bérezését.

Az EKB példátlannak nevezhető módon semmit sem talált rendben, sőt amit az MNB és az EKB, illetve a KBER viszonyát szabályozó nemzetközi alapokmányok betűjének ugyan megfelelőnek minősített, azokkal kapcsolatban is kételyeket fogalmazott meg, a gyakorlati megvalósítást vizsgálva.

Az EU központi bankja szerint: a magyar kormány a túl gyakori törvénymódosítgatásaival veszélyezteti az MNB működési biztonságát, a bank elnöke fizetésének negyedelésével, a Monetáris Tanács tagjainak módosított kinevezési gyakorlatával, a felügyelő bizottság elnöke fizetésének jelentős emelésével, a Nemzeti Bank konkrét döntéseinek nyilvános bírálatával, mind-mind súlyosan veszélyezteti a bank vezetésének, a monetáris politika kialakítóinak szükséges függetlenségét.

Az EKB, még a bankelnök és a Monetáris Tanács tagjai esküjének szövegét sem találta rendben, és felszólít annak módosítására, mivel az nem veszi figyelembe, hogy a jegybanknak adatszolgáltatási, és egyéb kötelezettségei vannak a az EKB számára, vagyis az elnöknek a nemzeti szuverenitás egy-két darabkáját alá kell rendelnie a közösség érdekeinek.

A levél “Az Európai Központi Bank véleménye” címet viseli és hétfői keltezésű. Bevezetőjében arra emlékeztet, hogy az állásfoglalást magyar felkérésre alakították ki. “2010. november 22-én a magyar Nemzetgazdasági Minisztérium felkérte az EKB, hogy alkosson véleményt az MNB-ről szóló törvény módosításától, a Monetáris Tanács tagjainak kinevezése és felmentése tekintetében történő változtatásról szóló törvényjavaslatról.

2010. november 29-én a magyar Nemzetgazdasági Minisztérium újabb felkérést intézett az Európai Központi EKB-hoz, hogy alkosson véleményt az MNB-törvény a MNB felügyelő bizottsága tagjainak díjazása módosításáról szóló törvényjavaslatról.”

Érdemes emlékeztetni, hogy az EKB már idén július 12-én is írt a mostanihoz hasonlító levelet a kormánynak, amelyben ugyancsak kifogásolta az MNB elnöke fizetésének csökkentését. Akkor is arra figyelmeztették a Fidesz-kormányt, hogy az MNB elnökét, mint aki részt vesz a KBER-nek működtetésében, és az EKB Kormányzó Tanácsa tagja is, különleges védelem illeti meg, és nem módosítható a kinevezésekor érvényes fizetése.

“Az NKB döntéshozó testületeinek KBER-vonatkozású feladatok ellátásában részt vevő tagjainak személyi függetlensége tekintetében a Szerződésben előírt követelmények betartása érdekében az elnök és az MNB döntéshozó testületeinek a KBER-vonatkozású feladatok ellátásában részt vevő más tagjai fizetésének módosítása nem változtathatja meg a kinevezésükkor érvényes feltételeket. Ebből következően a törvényjavaslatnak kifejezett rendelkezést kell tartalmaznia arról, hogy a módosítás csak jövőbeni kinevezésekre vonatkozhat.”- állt az akkori levélben.

A most bírált intézkedések:
1. Az MNB elnöke fizetésének csökkentése 8 millióról 2 millióra
2. Az MNB felügyelő bizottsága elnökének és tagjainak a korábbinál magasabb fizetés megszabása, illetményük nagyságának függetlenítése az MNB elnöke fizetésétől, amivel az MNB elnöke csökkentett bére arányában járó 200 ezer forint helyett az fb elnöke 1,2 millió forintos bért kapott, az fb tagjai 800 ezer forintot.
3. A monetáris tanács tagjainak megváltoztatott kinevezési módja miatt a monetáris tanács függetlensége megkérdőjelezhető, amivel az alapelv is, hogy a monetáris politika ne legyen a napi politika szolgálatába állítható
4. Az MNB és a Monetáris Tanács tagjai esküjének szövegét is kifogásolja az EKB, mert az nincs tekintettel az intézmény vezetője nemzetközi kötelezettségeire, ezért az eskü szövegének módosítását kéri
5. A kormány nem vette figyelembe az EKB véleményét számos döntése, és törvények módosítása alkalmával
6. Nem tett eleget annak a kötelezettségének, hogy minden az MNB-ét érintő változtatás előtt ki kell kérni az MNB véleményét
7. Nem tartotta be azt a szabályt, hogy az MNB-ét érintő törvényi szabályozások módosításának tervezetét időben el kell küldeni az EKB-hoz
8. Hiányolja az EKB, hogy nem szabályozza törvény azt az esetet, amikor az MNB elnöke hivatali ideje előtt megválik posztjától. Nincs szabályozva az utódlás módja, és az sem, hogy az utódra az elődjére érvényes szabályok vonatkoznak.
forrás népszava online

Leave a Reply 281 megnézve, 1 alkalommal mai nap |