< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka magyar csúccsal döntős

| Mobile | RSS

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka magyar csúccsal döntős

2010. december 15. | hozzászólás | Sport

Hosszú Katinka a legjobb idővel – országos csúcsot jelentő 2:04.56 perc alatt teljesítve a távot – jutott be a szerdai döntőbe 200 m pillangón a dubaji rövidpályás úszó-világbajnokság nyitónapján. A délelőtti selejtezőben a magyar versenyző a 25 méteres medencében érvényes világbajnoki csúcshoz közeli eredményt ért el, s jócskán megjavította a 2:05.26-os magyar rekordot, amelyet Mutina Ágnes tartott 2009. december 10-e óta. Mindez annak fényében különösen méltatandó, hogy a nagymedencés világbajnoknő csak kedd este érkezett meg az arab sejkségbe Los Angelesből, ahol előző nap még vizsgázott egyetemén, így pihenésre-átállásra nem volt módja.

Érdekesség, hogy a szám kínai világcsúcstartója (2:00.78 p), Liu Ce-kö (Liu Zige) épphogy csak befért a fináléba 2:06.18-as idejével, amivel az összesítésben nyolcadik lett.

A legkiválóbb délelőtti előadást nyújtotta saját territóriumán Jakabos Zsuzsanna is: a 400 méteres rövidpályás női vegyesúszás idei magyar Európa-bajnoka 4:30.92 perccel, a legjobb idővel lett döntős.

A gyengébbik számában, 100 m mellen bemutatkozó Gyurta Dániel is remekelt: 58.31 másodperccel a teljes rangsorban az ötödik időt produkálva lépett tovább a délutáni elődöntőbe. A legjobb 16 között folytathatja Cseh László is, aki 100 m pillangón gyakorlatilag csak bemelegített a csütörtökön esedékes fő számára, a 400 m vegyesre. Az 51.51 másodperc – amivel “mellesleg” megdöntötte Pulai Bence tavaly december 11-i, 51.71-es magyar csúcsát – éppen a 16. pozícióhoz volt elegendő. Ugyanebben a számban – alapvetően ugyanúgy a vb-medencével való ismerkedés szándékával – indult Verrasztó Dávid is, ő 54.61-gyel az 54. lett a 92 úszót mozgósító selejtezőben.

A 4×200 méteres női gyorsváltók versengésében a nyáron, a Margitszigeten 50-es medencében Európa-bajnok magyar staféta – Hosszú Katinka, Mutina Ágnes, Dara Eszter és Verrasztó Evelyn – 7:46.33 perccel ötödikként lett tagja a kora esti nyolcas finálénak.

“Soha rosszabb kezdést! – szögezte le Kiss László szövetségi kapitány a délelőttöt értékelve az MTI-nek. – Úgy néz ki, hogy rendben van a vb-re csak tegnap este beeső Hosszú Katinka és az öt napot betegeskedő Mutina Ágnes is, nagyszerűen úsztak mindketten. De bízom Jakabos Zsuzsannában is, aki számában Hosszúhoz hasonlatosan a legjobb volt a selejtezőben. Cseh László a holnapi vegyesre melegített, Gyurta Dánielnél pedig azt emelném ki, hogy az egész mezőnyben csak egy ember volt nála gyorsabb a második ötvenen. Rendben volt a női váltónk is, délután a franciákkal lehetünk harcban a negyedik helyért. Amúgy a gyorsváltó – akárcsak Katinka és Laci – szintén országos rekordot úszott, már csak azért is, mert rövidpályán még az ob-n se indult ebben a számban női négyesünk, ennél fogva a mostani idejük országos alapcsúcsnak számít.”

forrás MTI

Leave a Reply 355 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: