< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Holland lap: Magyarország a szigorú médiatörvényről szavaz

| Mobile | RSS

Holland lap: Magyarország a szigorú médiatörvényről szavaz

Az amszterdami Volkskrant című napilap – az ANP holland hírügynökség budapesti tudósítása alapján – honlapján ír a “bírálói szerint Európa legszigorúbb” médiatörvényéről, amelyről hétfőn szavaz a magyar Országgyűlés. A tudósítás hivatkozik a hétfőre a Szabadság térre meghirdetett tüntetés szervezőire, akik szerint a törvény húsz évvel visszaforgatja az idő kerekét Magyarországon a kommunista múltba. A szervezőknek nincs sok esélyük arra, hogy megakadályozzák a törvény elfogadását: Orbán Viktor jobbközép kormánypártjának kétharmados többsége van az Országgyűlésben.

A cikk megemlíti, hogy a törvény szerint a kormány által kinevezett Médiatanács dönti el, hogy az újságírók “erkölcsösen” és “tárgyilagosan” tudósítanak-e. Azok a sajtótermékek, amelyek nem tesznek eleget ezeknek a normáknak, szigorú pénzbüntetéssel sújthatóak.

Az ANP idézi az 1877-ben alapított Népszava főszerkesztőjét, Németh Pétert: “Már egy alkalommal tiltakozásul üresen hagyott címlappal jelentünk meg. Ha elfogadják ezt a törvényt, akkor január 3-án is fehér címlappal jelenünk meg. Jelezni akarjuk az Európai Uniónak, hogy ez a törvény rossz” – utal Németh arra, hogy Magyarország január 1-től tölti be az EU soros elnöki tisztét. A főszerkesztő úgy véli, hogy az újságírókat öncenzúrára kényszerítik 2011-től. “Olyan helyzetbe kerülünk, amely már a kommunizmus alatt létezett. A törvény megteremti a diktatúra lehetőségét” – mutat rá.

Koltay András, a Médiatanács tagja szerint nevetséges a bírálat. “Micsoda ostobaság. A törvény egy kiegyensúlyozottabb médiához vezet” – nyilatkozta.

Heller Ágnes filozófus kétségbe vonja, hogy Orbán képes lesz a tájékoztatás minden formáját ellenőrzése alá vonni. “Már nem a Szovjetunió technológiája korában élünk. Lehetőség van arra, hogy egy magyar honlap külföldi szerveren keresztül működjön.” A 81 éves Heller, aki a kommunizmus alatt ellenzéki volt, csatlakozik egy internetes alternatív televízióállomáshoz, hogy kikerüljenek a törvény hatálya alól: “Orbán tervei nem járnak sikerrel” – idézi a hírügynökség Heller szavait.

forrás MTI

Leave a Reply 1340 megnézve, 2 alkalommal mai nap |