< Böngészés > Főoldal / Katasztófavédelem / Blog article: Különös figyelemmel a jégen való tartózkodásra

| Mobile | RSS

Különös figyelemmel a jégen való tartózkodásra

2010. december 19. | hozzászólás | Katasztófavédelem

Különös figyelemmel a jégen való tartózkodásra

A szabadvizek befagyott területe gyermekre és felnőttre egyaránt vonzerőt gyakorol, ugyanakkor veszélyeket is rejt magában. A jégbeszakadásoknak gyakran halálos kimenetelű végkifejlete van az emberek felelőtlen viselkedésének és a jég tulajdonságának nem megfelelő ismerete miatt. A hirtelen hőmérsékletváltozások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat.
A befagyott állóvízeknél a partközelben a jég vékonyabb, esetleg üreges, ezért könnyen törik. Ezen felül a befolyó vízfolyások, melegebb források elvékonyítják a jégtakarót. Figyelnünk kell arra, hogy a sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, olvadáskor pedig a jégtakaró teherbíró képessége akkor is csökken, ha vastagsága változatlan marad.
A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Korlátozott látási viszonyok között semmiképpen ne menjünk rá, Továbbá tilos rámenni kikötők és veszteglőhelyek területén, folyókon és rianás esetén a Balatonon.
Tudnunk kell, hogy a jegesedés miatt a Balatonon nem tartózkodnak sem a rendőrség, sem a vízimentők hajói, így a segítség csak a szárazföldről érkezhet. A 12-16 centiméter vastagságú jég már kellő biztonságot adhat. Fontos tudni viszont, hogy még a legedzettebbek sem bírnak ki a jeges vízben 15 percnél többet: ennyi idő alatt kell a segítségnek megérkeznie, különben annak, aki jég alá került, már nem sok esélye van a túlélésre.

Folyóvíz jegén tartózkodni nem biztonságos!
A folyóvizeken vékonyabb jégréteggel kell számolni a folyó medrének beszűkült helyein az áramlatok miatt, a víz sodorvonalában, a folyókanyarulatok külső oldalán, a sebes folyású vagy kőszórásos szakaszokon és a meredek partszakasszal rendelkező folyószakaszokon,

Jégen való tartózkodásnál amennyiben egyedül haladunk a jégen, nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk, ha van lehetőségünk, egy arra alkalmas bottal folyamatosan ellenőrizzük az előttünk lévő jég állapotát, az elesést lehetőleg kerüljük. Több személy együttes sportolása esetén pedig pihenéskor is tartsuk be a szükséges távolságot.

A jég beszakadását rendszerint előre jelzi a ropogás és recsegés, rianások megjelenése, vagy a jégfelület süllyedése. Ekkor még a beszakadás elkerülhető.
Ha beszakad a jég alattunk, akkor azonnal feküdjünk hasra minél nagyobb testfelülettel, lehetőleg arccal a part felé és lassú, nyugodt mozdulatokkal – mindig a lehető legnagyobb testfelülettel – a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni és kússzunk a part felé. Minden lehető eszközzel (pl. a bot keresztbe fordítása) akadályozzuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk, vagy lemerüljünk a vízbe. Nagyon fontos, hogy kerüljük a felesleges mozdulatokat – félve a kihűléstől – , ezáltal megőrizve a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget. Igyekezzünk a lábunkkal az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és segítséget kérni. Ha lesüllyedtünk a jég alá, próbáljuk szemünket nyitva tartani és felfelé (a világosság felé) nézni. Ha a jég hóval fedett, akkor a közelben lévő jégtörés helyét a beeső fénysugár alapján fel lehet ismerni, és el lehet érni. Ha a jég újra beszakad alattunk, vágjunk magunknak utat a part felé addig, míg ki nem jutunk a partra, vagy teherbíró felülethez nem érünk. Ha partot érünk, azonnal menjünk meleg helyre, szárítkozzunk meg, testünket töröljük szárazra, igyunk forró, meleg italt.

A víz hőmérséklete a jégfelület alatt 0-4 Co, vagyis már 20-30 másodperc után hidegsokk következhet be (vérkeringési zavarok, sőt a szívműködés leállása).
A segítségnyújtásnál tartsuk szem előtt az alábbiakat:.
A jég felszíne felett lévő személy hason csúszva közelítse meg a bajba jutottat.
Hívjunk segítséget és a mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsuk!
Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsunk a jégbeszakadtnak: ha többen vannak, egymás lábát fogva – mint egy hason fekvő lánc – segíthetnek
Ha a beszakadt jég alá került a személy, a mentési kísérletet már csak felkészült szakemberek tudják végezni, ezért nagyon fontos a 105-ös számon a Tűzoltóság, illetve a 104-es számon a Mentőszolgálat értesítése.

A szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szoló vonatkozó rendelet meghatározza a szabad vizek jegén való tartózkodás részletes szabályait. Illetve az egyes szabálysértésekről szoló rendleet a jégen tartózkodás szabályainak megszegése esetén életbe léptethető szankcionálásokat tartalmazza, azaz akár 20.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal büntethető, valamint 10.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírság alkalmazható. Ezek az eljárások a községi, városi, fővárosi kerületi jegyző hatáskörébe tartoznak.

A tűzoltóságok és a speciális mentőszervezetek idén is felkészülnek a jégről és a vízből mentésre. Több gyakorlat keretében modellezik a kritikus helyzetet, így fejlesztik és bővítik jártasságukat a jégről mentés speciális feladataiban, mentési technikáiban, hogy rutinosan siethessenek a bajba jutottak segítségére.
forrás BM OKF

Leave a Reply 250 megnézve, 1 alkalommal mai nap |