< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Ma éjfélig lehet evásnak jelentkezni

| Mobile | RSS

Ma éjfélig lehet evásnak jelentkezni

Kiderült, hogy nem kell 14%-os eho-t fizetniük az evásoknak az osztalék után. A társasági adózás vonzereje nőtt, így át kell számolniuk az evázni akaróknak, valóban megéri-e maradni az evás körben.

Ma éjfélig lehet bejelentkezni az evás körbe, illetve kijelentkezni onnan, legközelebb egy év múlva lehet belépni az evázók közé.

A döntést megnehezítette az a múlt héten felröppent hír, miszerint bizonyos esetekben az osztalék után14 százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell fizetniük az evásoknak jövőre. Azóta kiderült, hogy nincs így, és a nemzetgazdasági minisztérium ki is adott egy tisztázó közleményt. Az NGM leszögezte: az osztalék utáni egészségügyi hozzájárulásra vonatkozó szabályok érdemben nem változnak 2011-ben, az evást továbbra sem terheli 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség. Az eva törvény rendelkezik arról, hogy az evás egyéni vállalkozót nem terheli vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalékalap utáni adó. Emellett az evás vállalkozás tagját nem terheli a felvett osztalék után személyi jövedelemadóval összefüggésben felmerülő egyéb adókötelezettség, vagyis egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség sem.

Az evakörbe való be-, illetve az onnan való kilépést az azonban kicsit megnehezíti, hogy amíg az evakulcs maradt 30 százalék, addig a társasági adó kedvezményes kulcsának, a 10 százalékos adómértéknek az alkalmazásához az eddigi feltételeket eltörölték, vagyis szabadon lehet élni a csökkentett társaságiadó-kulccsal 500 millió forintos adóalapig.
forrás index

Leave a Reply 333 megnézve, 1 alkalommal mai nap |