< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Szonda: a Fidesz a lejtőn, az ellenzék profitál

| Mobile | RSS

Szonda: a Fidesz a lejtőn, az ellenzék profitál

2010. december 20. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

A Szonda Ipsos felmérése a pártok népszerűségéről
Elérte a Fideszt is a kormánypártok sorsa: az előző hónapokban enyhén fogyatkozott, most viszont jelentős mértékben csökkent táborának mérete. A parlamenti választásokat követően további jelentős szavazói tömegeket sikerült maga mögé állítania – májusban, júniusban 3,3-3,4 millióan vallották magukat fideszesnek. Novemberig a párttól eltávolodott nagyjából 300 ezer választópolgár, ám most egyetlen hónap alatt távoztak még ugyanennyien.
Szonda Ipsos| Népszabadság| 2010. december 20. |7 komment

A Fidesz mostani veszteségei főképpen a fiatalok körében és a kvalifikáltabb társadalmi rétegekben nagymérvűek, az átlagos négy százalékkal szemben elérik a 10 százalékot. A szavazótábor csökkenésének további sajátossága, hogy inkább a kisvárosokban, falvakban jelentkezik, mint az ország nagyobb lélekszámú településein.

A Fidesztől való távozás a közhangulat romlásával erősen összefügg. Azokban a rétegekben ugyanis, ahol gyengült a kormánypárt, a múlt hónapban kiegyensúlyozott vélemények voltak arról, hogy miként alakulnak az ország dolgai, most viszont az általuk vont mérleg egyértelműen negatív irányba billen. Sőt a diplomások körében teljes a fordulat: novemberben 50 százalékuk úgy gondolta, hogy kedvező változások zajlanak, s 37 százalék volt kritikus. Ezúttal viszont 40 százalékuk értékel úgy, hogy jó irányba mennek hazánk ügyei s 48 százalékuk negatívan minősít.

Az MSZP tábora a választások óta lényegében változatlan, 10-12 százalékos, 800 ezer és egymillió fő közötti volt. Amíg a szocialisták aktivitási szintje korábban folyamatosan alatta maradt a Fidesz híveiének, addig most e tekintetben utolérték őket. Ennek következtében az MSZP az áprilisi voksolást követően először került 20 százalék fölé. Az ellenzéki pártra vonatkozóan az talán még érdekesebb adat, hogy az utóbbi egy hónapban jelentős mértékben csökkent az elutasítottsága.

Májusban a népesség 34 százaléka számára volt a legellenszenvesebb politikai erő az MSZP, az őszi hónapokban 27–30 százalék közötti arányokat találtunk, ezúttal viszont a lakosság 20 százalékának vannak erős ellenérzései.

A Jobbiknak a nyári hónapok sikeresek voltak, a választásra jogosultak 8-9 százaléka, a biztos pártválasztók 13–16 százaléka támogatta. Ősszel viszont leszálló ágba került a nemzeti radikális párt, a húszas-harmincas éveikben járók közül hagyták el sokan. Decemberben a csökkenő tendencia megtört, sőt egy kicsit visszafelé mozdult.

Az LMP-nek április után kis mértékben csökkent a tábora,majd stagnáló helyzetbe került, s ez a holtpont a népesség mindössze 2 százalékának támogatását jelentette. Az elmúlt időszakban a biztos szavazók körében is szinte folyamatosan a bejutási érték alatt volt. Az év vége azonban viszonylagos sikert hozott az LMP-nek, újra átlépte az öt százalékot.

Az adatfelvétel ideje: 2010. december 8–15. A megkérdezettek száma: 1500 fő, ők együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1500 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.
forrás népszabadság online

Leave a Reply 253 megnézve, 1 alkalommal mai nap |