< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A “sajtószabadságot sértő” új magyar médiatörvényt bírálta az EBESZ

| Mobile | RSS

A “sajtószabadságot sértő” új magyar médiatörvényt bírálta az EBESZ

A magyar parlament által elfogadott új médiatörvény veszélybe sodorja a sajtó függetlenségét, a szerkesztői függetlenséget, öncenzúrára kényszerítheti az újságírókat és túlságosan nagy hatalmat ad a kormánypárt tagjaiból álló médiahatóságnak. Egyebek mellett ezért kritizálta szerdán a “közéleti vitákat akadályozó” törvényt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ).

Az új magyar médiatörvény, “ha visszaélnek vele, elhallgattathatja a kritikus sajtót és a megszüntetheti a közéleti vitákat az országban” – jelentette ki az EBESZ sajtószabadsággal foglalkozó képviselője. Dunja Mijatovic közlése szerint a törvény nem felel meg a szervezet sajtószabadsággal kapcsolatos normáinak, mivel ugyanolyan elvek alapján szabályozza a rádiókat, televíziókat, a nyomtatott sajtót, és az internetet.

Az EBESZ szerint a törvény “szokatlanul széleskörű hatalmat ad az újonnan létrehozott médiahatóságnak, aminek kizárólag a kormánypárt támogatását élvező tagjai vannak”. A szabályozó testületek hatalmának ilyen mértékű koncentrációja példa nélküli az európai demokráciákban, és sérti a sajtó függetlenségét – közölte Mijatovic.

Az EBESZ szerint a nyomtatott sajtó szabályozása akadályozza a szabad közéleti viták kialakulását, valamint veszélyezteti a sajtó sokszínűségét. “Bár az online sajtó szabályozását technikailag lehetetlen megoldani”, az új törvény “bevezeti az öncenzúrát” – közölte Mijatovic. A szervezet kifogásolta azt is, hogy a törvény szabályozási irányelvei nincsenek teljesen egyértelműen meghatározva, és így az újságírók nem tudják, hogy mikor sértik meg a törvényt.

Az új rendszer veszélybe sodorja a közszolgálati média politikai függetlenségét – közölte az EBESZ. A szervezet közleménye megemlíti, hogy a kormánypárt nevezte ki a közszolgálati adók összes vezetőjét, és a közszolgálati adók költségvetését az új médiahatóság ellenőrzi.
forrás népszava online

Leave a Reply 369 megnézve, 2 alkalommal mai nap |