< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Készen állnak az Orbán-megbízottak

| Mobile | RSS

Készen állnak az Orbán-megbízottak

Formálódik a megyei főispánok névsora – tudta meg a Népszava. Lapunk újabb kormánymegbízott-jelöltek nevéről értesült, közben pedig az is kiderült: Orbán Viktor miniszterelnök holnap hivatalosan is megnevezi kiszemeltjeit.

Ugyan a kormányzati kommunikációs államtitkárság – több hírportál beszámolója szerint – azt közölte, a kormányfő csütörtökön ki is nevezi a kormánymegbízottakat, a területi közigazgatásért felelős államtitkárságtól korábban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy miután a hivatalok január 1-jén jönnek létre, a kormánymegbízottak kinevezésének időpontja sem lehet ennél korábbi.

Ennek ellenére még a héten biztosan pont kerül a névsor végére, amely azonban már most is csak néhány megye esetében foghíjas. Szinte minden jelölt a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, többen önkormányzati tisztséggel, megyei elnöki, alelnöki pozícióval is rendelkeznek. Utóbbiakról, csakúgy, mint a polgármesteri és főpolgármester-helyettesi címekről kényszerűen le kell mondaniuk az ispánságot választó politikusoknak.

Mint megírtuk, a budapesti kormányhivatal vezetői posztja Pesti Imrének, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusának, országgyűlési képviselőjének van fenntartva. Pesti az Indexnek azt mondta, nem mond le a pártbeli megbízatásairól, de az már szinte tény, hogy főpolgármester-helyettesi címétől megválik. Lemondással járhat Kovács Zoltán pápai fideszes polgármester kinevezése a veszprémi kormányhivatal élére, a hírek szerint ugyanis ezt a posztot ajánlotta fel a városvezetőnek Orbán. Pápán ezért időközi polgármester-választást kell majd tartani, míg az országgyűlési képviselői mandátuma minden kormánymegbízottnak megmarad.

Így lesz Kerényi János esetében is, aki a Bács-Kiskun megyei hivatal élére kerül, de tagja a parlamentnek a kereszténydemokrata Hargitai János is, aki a Baranya megyei közgyűlés éléről lép át a főispánok sorába. Hajdú-Bihar megyében Rácz Róbertre esett a választás, neki szintén le kell majd mondania az október óta betöltött megyei közgyűlési elnökségről, de ő is országgyűlési képviselő marad. Heves megye közgyűléséből Horváth László jelenlegi elnök távozik, aki főként az egri kórházvédők melletti ténykedéséről hírhedt. Mint megírtuk, Somogy megyében Kaposvár alpolgármestere, a Fidesz megyei választmányának elnöke, Juhász Tibor kapott bizalmat, ám ő kakukktojás: nem tagja a parlamentnek. Nem úgy a Békés megyében pozícióba kerülő Erdős Norbert vagy Demeter Ervin, aki végül nem Heves, hanem Borsod-Abaúj-Zemplén megyét kapta meg karácsonyra a miniszterelnöktől.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízott vélhetően Vinnai Győző fideszes országgyűlési képviselő lesz, Csongrádban pedig a szegedi polgármester-választáson Botka Lászlóval szemben alulmaradt fideszes honatya, B. Nagy László a kiválasztott. Nem országgyűlési képviselő a Vas megyei közgyűlés fideszes elnöke, Majthényi László sem, aki a vasi kormányhivatalt tudhatja majd magáénak. Zalában a Fidesz zalaegerszegi elnöke és önkormányzati képviselője, Rigó Csaba az esélyes, de kinéz egy ispáni szék az egyelőre ismeretlen Szabó Sándornak is, ő Nógrád megyében kerülhet pozícióba.
forrás népszava online

Leave a Reply 330 megnézve, 1 alkalommal mai nap |