< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán: 2012 januárjában lép hatályba az új alkotmány

| Mobile | RSS

Orbán: 2012 januárjában lép hatályba az új alkotmány

Nemzeti konzultáció előzi meg az alkotmány elfogadását, az új alaptörvény 2012. január elsején lép hatályba – mondta Orbán Viktor a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A miniszterelnök a sokat támadott médiatörvényről, a nyugdíjrendszer átalakításáról és az uniós elnökség feladatairól is beszélt.

Március elején megkezdődik a nemzeti konzultáció az alkotmányról, és az önkormányzatok is közmeghallgatásokat tartanak majd – mondta Orbán Viktor a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Az alkotmányozás menetrendjéről azt mondta, hogy március 15-én az Országgyűlés egy ünnepélyes deklarációval átalakítja magát alkotmányozó nemzetgyűléssé, ami azt jelenti, hogy semmilyen más kérdéssel nem fognak foglalkozni csak az alkotmánnyal. Az új alaptörvényt 2011. április 25-én, húsvéthétfőn fogadja el az Országgyűlés, és 2012. január elsején hatályba is léphet.

Orbán Viktor a sokat támadott médiatörvénnyel kapcsolatban azt mondta, hogy ez egy európai médiatörvény, egyetlen olyan passzusa sincs, amelyik ne lenne ott valamelyik uniós tagállam médiaszabályozásában. A miniszterelnök szerint a médiatörvény nem a szólásszabadságról szól, világosak a célok, arról van szó, hogy az emberi méltóságot és a gyerekek védelmét biztosítani kell.

A nyugdíjpénztári rendszer átalakításával kapcsolatban a kormányfő azt mondta, hogy szükség volt a lépésre, mert így tudták megmenteni az összeomlás szélén álló nyugdíjrendszert. Orbán úgy látja, hogy a struktúra felszámolásával a legtöbb ember nyerni fog. A magánynyugdíjpénztárakból beérkező pénzek sorsa pedig világos, ebből az alapból “csak nyugdíjakra és az államadósság csökkentésére mehet ki pénz, semmi másra”.

Sok eredményt vár a kormányfő a januárban kezdődő, féléves EU-elnökségtől. Orbán Viktor azt mondta, most kell meghozni azokat a döntéseket, amelyek biztosítják az euró jövőjét, “meg kell alkotnunk hat olyan pénzügyi tárgyú törvényt, amelyek révén össze lehet majd hangolni a tagállamok gazdaságpolitikáját”. A kormányfő sikernek tartaná, ha a magyar elnökség idején Horvátországgal lezárulnának a csatlakozási tárgyalások, és az unió el tudna fogadni egy közös romastratégiát.

forrás origo

Leave a Reply 372 megnézve, 1 alkalommal mai nap |