< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Egymillióan tartoznak a közműdíjakkal

| Mobile | RSS

Egymillióan tartoznak a közműdíjakkal

Ma már több mint egymillióan nem tudják fizetni hónapról hónapra a közüzemi számlákat. Hat évvel ezelőtt még csak fele ennyien voltak azok, akik tartoztak. Most a legtöbben több mint háromhónapnyi pénzzel adósok.

A kialakult adósságspirált az úgynevezett előrefizetős mérőállomások elterjesztésével lehetne megállítani – mondta a Krónikának Boros Norbert, az ELMŰ kommunikációs vezetője hozzátéve, hogy ehhez nagyobb politikai és társadalmi támogatottság kellene. Megoldást jelenthetne az egységes szociális rendszer kialakítása, miután az igazi probléma azokkal van, akik egyáltalán nem rendelkeznek jövedelemmel.

A távhő tartozások a válság idején (2008-2009-ben) ugrottak meg jelentősen, az elmúlt egy évben azonban javult a helyzet – számolt be Csonka Tibor, a Magyar Távhőszolgáltatók Szövetségének alelnöke.

Az önkormányzatoknak nincs elég pénzük, hogy ezt az óriási adósságot kezelni tudják. Ezt már Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke mondta. Úgy véli, a legnagyobb probléma, hogy a bajban lévők túl későn fordulnak az önkormányzatokhoz, és így olyan nagy mértékben halmozódnak fel a tartozásaik, hogy az önkormányzatok már nem tudnak rajtuk segíteni. Mint mondta, két évvel ezelőtt már javasolták a kártyásrendszer bevezetését, de abból nem lett semmi, mert egyelőre nincs pénz rá.

Az előre fizetős mérőórák elterjesztését tartja az egyik megoldásnak Márton Izabella is, a Magyar Szegénység Ellenes Hálózat vezetője. Hangsúlyozta: a legnagyobb probléma az információhiány, vagyis az, hogy a bajba jutottak nem tudják, hova fordulhatnának segítségért.

A szegénység csökkentése ellen dolgozó civil szervezetek összefogásából létrejött hálózat munkatársa azt tanácsolja az érintetteknek, menjenek el a településükön működő családsegítő szolgálathoz. A családsegítőknél el tudják mondani, ki kaphat védendő fogyasztói státust, ki kapcsolódhat be az adósságkezelés szolgáltatásba, illetve az adósokat tovább tudják küldeni a megfelelő szervekhez. Ezen kívül vannak még alapítványok, akik arra szakosodtak, hogy pénzbeli segítséget vagy szakértői tanácsadást nyújtsanak a közmű tartozásukat fizetni képtelen embereknek.

Kerestük a szaktárcát, ahol egyelőre azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a honlapjukon, a www.nefmi.gof.hu-n elérhetőek azok az információk, hogy mit tehetnek a közmű-adósok a kialakult helyzetben.

A parlament már megkezdte a vitát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium törvényjavaslatáról, amelynek része az előre fizetős mérőórák beépítése a fizetési nehézségekkel küzdő hátrányos helyzetű fogyasztók számára. A vita az Országgyűlésben tavasszal folytatódik.
forrás mr1

Leave a Reply 343 megnézve, 2 alkalommal mai nap |