< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Figyeljük a világot

| Mobile | RSS

Figyeljük a világot

2010. december 28. | hozzászólás | Kultúra

Felgyorsult gleccsermozgás
Több óriási gleccser most egyre gyorsabban halad a grönlandi jégtakarón írja a Science folyóirat- a műholdas megfigyelés, azt mutatja, hogy az elmúlt öt évben számos grönlandi gleccser sebessége körülbelül kétszeresére nőtt – évente most legalább 12 km-t tesznek meg. Az utóbbi tíz évben igencsak megemelkedett a jég elvesztésének a mértéke: nem kevesebb, mint évi 90 köbkilométer helyett most évente 220 köbkilométer jég vész el. A tudósok most azt mondják, hogy a tengerszint emelkedésére vonatkozó jelenlegi becslések túl szerények.

Az egyházak ünneplik Darwint

Az Egyesült Államokban közel 450 keresztény templomban ünnepelték meg Charles Darwin 197-ik születésnapját 2006 februárjában. Az eseményem például programok s prédikációk, hangsúlyozták, hogy a biológiai evolúció elmélete összeegyeztethető a hittel, s hogyan a keresztényeknek nem kell választaniuk a vallás s a tudomány között. Michael Zimmerman biológus, aki a wiskonsin – oshkosh egyetemen az irodalmi s tudományos testület dékánja, valamint az ünnepségek szervezője, Chicago Tribune szerint ezt mondta: „nem kell választania. Mindkettő az Öné lehet”

Durvaság a munkahelyen
A munkahelyi durvaság az idő, az energia s a rátermett szakemberek, elvesztését okozhatja – írja a The Wallstreet Journal. Egy felmérés, melyet közel 3000 ember bevonásával készítettek, kimutatta, hogy a dolgozóknak több mint a 90%-a tapasztalt már gorombáskodást a munkahelyén. E dolgozók fele elmondta, hogy a munkaidőkben a kellemetlen eseten rágódott, 25%uk kisebb erőbedobással végezte tovább a munkáját, illetve minden nyolcadik személy felmondott. Christine Porath, a dél-kaliforniai egyetem ügyvitel- igazgatási professzora szerint, ha egy munkahelyen ímmel-ámmal végzik a munkát az emberek, ha sokat hiányoznak, sőt lopnak, akkor az a munkahelyi durvaság jele lehet – számol be a fent említett újság.

Óriási mennyiségű szemét az óceánban
2006 elején hatalmas mennyiségű szemét úszott az óceánban délfelé a hawaii vizekre, például elhagyott halász felszerelések s műanyag szemét vetődött Hawaii tengerpartjaira – tudósít a The Honolulu Advertiser. Az áramlatok a lebegő szemét nagy részét az észak-csendes –óceáni vizeken az óceán egy nyugodtabb részére viszik, ám bizonyos légköri feltételek miatt a szemét Hawaii felé sodródik.
2005- ben kétezernél is több szemetet találtak, valamint több mint száz halászhalót. A szemét veszélyezteti a tengeri élővilágot. Az Algalita Tengerkutató Alapítvány létrehozója, Charles Moore ezt mondja: Az óceánban már nincsenek úgynevezett
biohalak. Mind műanyagot esik.

– Világszerte 5,7 milliószor próbálják becsapni az internet felhasználókat naponta. Magazin Spanyolország.

– Japánban az öngyilkosok száma 2005-ig már nyolc éve minden évben meghaladta a 30. 000. Ez az egyik olyan ország ahol a legmagasabb az öngyilkosok aránya.
Mainichi Daily News Japán.

– Az elmúlt 500 évben az emberi tevékenységek miatt 844 faj pusztult ki teljesen vagy már ne él a természetes élőhelyén. Iucn Világ Természetvédelmi Unió Svájc

– A kormány adatai szerint a britek 6%-a –férfiak s nők egyaránt- homoszexuális. A 2005- ben hozott törvény engedélyezi az azonos neműek házasságkötését, s hasonló jogokat biztosít nekik, mint a heteroszexuális házaspároknak. The Daily Telegraph Anglia.
-oil-

Leave a Reply 510 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: