< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Bármikor kirobbanhat a polgárháború Elefántcsontparton

| Mobile | RSS

Bármikor kirobbanhat a polgárháború Elefántcsontparton

2010. december 29. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Katonai beavatkozással fenyegetik Elefántcsontpart volt elnökét, aki szerint ő nyerte a mostani elnökválasztásokat is. Miközben az országban ismét polgárháborús feszültség uralkodik, több tízezren menekültek el.

Kedden Benin, Sierra Leone és Zöld-foki szigetek elnöke utazott Elefántcsontpartra, hogy rábírja Laurent Gbagdo elnököt a távozásra. Gbagdo azt állítja, hogy megnyerte a közelmúltbeli választásokat és nem hajlandó távozni, miközben a magát szintén győztesnek kimondó ellenfele, Alassane Ouattara egy blokád alá vett szállodában várakozik és nyolcszáz ENSZ katona vigyázza biztonságát.

Az ENSZ becslései szerint már több mint 14 ezren – többségében gyerekek – menekültek el Didier Drogba, a londoni Chelsea futballklub sztárfocistájának hazájából. Attól tartanak, hogy néhány év béke után ismét polgárháború robbanhat ki a nyugat-afrikai országban.

A Nyugat-Afrikai Uniót képviselő három államfő ultimátumot intézett Gbagdóhoz: vagy önként távozik, vagy katonai intervencióval kell szembenéznie. A magát hivatalosnak mondó kormány ennek ellenére azt mondta: testvérként fogadják a küldöttség tagjait, de hozzátette: az alkotmány nem alku tárgya.

Egy másik szervezet, az Afrikai Unió felfüggesztette Elefántcsontpart tagságát, amig “a demokratikusan megválasztott elnök el nem foglalja hivatalát”. A Világbank leállította az országnak történő hitelezést és bezárta helyi irodáját.

Elefántcsontpart Független Választási Bizottsága és az ENSZ is Ouattarát nevezte meg győztesnek és őt tartja elnöknek az Egyesült Államok, egy sor másik állam és az Európai Unió is. Az ország Alkotmányos Tanácsa azonban a korábbi elnököt erősítette meg.

A politikai erőszakban már sokan meghaltak. Abidjan, a legnagyobb város eddigi ellenzéki kerületeiben a lakosok arról beszélnek, hogy visszatértek a korábbi háborúból ismert halálbrigádok, amelyek tagjai terepjárókon és drága kocsikon érkezve rabolnak el embereket. Az ENSZ szerint egyes helyeken újabb tömegsírok vannak, de ezeket a feltételezéseket nem tudta megerősíteni.

Ouattara hívei általános sztrájkot hirdettek az országban és Párizsban átvették az elefántcsontparti nagykövetség irányítását. Abidjanban azonban nem lehetett nyomát látni a tiltakozásnak – szemben az ország északi részeivel, amelyek határozottan támogatják Outtarát. Megfigyelők most azt találgatják: újabb, pusztító polgárháború robban-e ki Elefántcsontparton.
forrás inforádió.hu

Leave a Reply 281 megnézve, 1 alkalommal mai nap |