< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Fellegi: az Új Széchenyi Tervvel 2000 milliárd forint áramolhat a gazdaságba

| Mobile | RSS

Fellegi: az Új Széchenyi Tervvel 2000 milliárd forint áramolhat a gazdaságba

2010. december 29. | hozzászólás | Közélet

Az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően kétezer milliárd forint áramolhat a gazdaságba, ezzel együtt tíz százalékkal emelni kell a foglalkoztatottak arányát Magyarországon – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kedden Egerben sajtótájékoztatón. Tárcája eddigi tevékenységére visszatekintve a miniszter beszámolt arról, hogy az elmúlt hónapok során megvizsgálták a pályázati rendszert. Megállapították, hogy a rendszert az előző kormányzat szétaprózott és ötlettelen elképzelései mellett számos szabálytalanság is bonyolította, különösen az operatív programok területén. Emiatt az Európai Unió számos pályázat támogatásának folyósítását fel is függesztette.

Különösen sok gondot okozott, hogy a pénz útja a nyertes pályázatok esetében nehezen volt követhető – jegyezte meg. “Amennyiben nem sikerül ezt a kérdéskört rendeznünk, annak költségvetési következményei lehetnek” – fogalmazott a miniszter. “Ilyen gondok jelentkezhetnek például a 4-es metró és a hazai útépítések területén.” Elmondta, hogy 2011 legelején megjelennek az Új Széchenyi Terv pályázati kiírásai. Ennek, illetve a kormány egyedi döntéseinek és kedvező hitelkonstrukciók kialakításának köszönhetően – kedvező esetben – mintegy kétezer milliárd forint áramlik majd a magyar gazdaságba – húzta alá.

Fellegi Tamás hangsúlyozta: “emelni kell a hazai foglalkoztatás arányát is, ami Magyaroszágon pillanatnyilag 55 százalék, Európában a harmadik legrosszabb, ugyanis az uniós átlag 65 százalék. Ez egyébként európai cél is, a távlati terv a 75 százalék elérése.” Szólt az év végén meghirdetett infokommunikációs cselekvési tervről is, amelynek lényege, hogy minden magyar állampolgár számára elérhető legyen a széles sávú internet. Jelenleg mintegy négymillióan sem a munka-, sem a lakhelyükön nem férnek hozzá a világhálóhoz – mutatott rá.

A sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) az infokommunikációs cselekvési terv részleteiről adott tájékoztatást. Ismertetése szerint a cselekvési tervnek három pillére van: az állampolgár, a vállalkozások és az maga állam. A fő cél egy olcsóbb, egyszerűbb, átláthatóbb államszervezet létrehozása. Megvalósítását a digitális közbizalom kölcsönös kiépítésében látja az államtitkár.

forrás MTI

Leave a Reply 411 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: