< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: A Sándor-palota

| Mobile | RSS

A Sándor-palota

2010. december 30. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

A Sándor-palota a budavári Szent György téren található. A téren az 1760-as évektől a királyi palotát kiszolgáló fegyverraktár, laktanya, továbbá néhány polgári épület és egyházi intézmények kaptak helyet. A telek, amelyen a Sándor-palota áll, 1803-ban került Sándor Vince gróf tulajdonába.

A tervezésről és az építkezésről mindössze egyetlen biztos dátum áll rendelkezésünkre: 1806-ban „végezték be”. A palota déli orommezőjében a befejezés évszáma ma is olvasható: MDCCCVI. Nem tisztázott teljesen, hogy Pollack Mihály, avagy a bécsi Johann Aman tekinthető-e a Sándor-palota szellemi atyjának, szakemberek szerint azonban a palota rendkívül gondos belső kialakításában a letisztult Pollack-stílus érhető nyomon.

A palota első lakói Sándor Vince gróf és felesége, Szapáry Anna grófnő voltak. Személyük a nádori udvar környezetében tűnik fel, nemegyszer a társasági élet szervezői, a palotabéli ünnepségek, bálok és más reprezentatív események arculatának meghatározói között. Fiuk, Sándor Móric – aki 1805-ben már itt születhetett -, legendás lovas bravúrjaival és különcnek nevezhető viselkedésével szerzett kétes hírnevet.

A Sándor-palota története szorosan összefonódott a magyar történelemmel. Az 1850-es években Albrecht főherceg, Magyarország katonai és polgári kormányzója használta az épületet. A kiegyezést követően egészen a második világháború végéig a miniszterelnök székhelyéül és rezidenciájául szolgált. Budapest ostromában a palota súlyos károkat szenvedett, egyes részei csaknem teljesen megsemmisültek. A részlegesen helyreállított épület egészen a 2000-es évek elejéig használaton kívül volt. A 90-es években megkezdődött régészeti feltárásokat követően a teljes helyreállítás 2002-ben fejeződött be. 2003 februárja óta a Sándor-palota a Köztársasági Elnöki Hivatalnak ad otthont.

A palota történetéről, felújításáról és jelenlegi állapotáról bővebben az egyes menüpontok alatt olvashatnak az érdeklődők, ahol számos archív ábrázolást, a jelenlegi állapotról készült fotókat és egy virtuális túrát is megtekinthetnek.
Ugyancsak itt tájékozódhatnak a palota 200 éves évfordulója alkalmából szervezett programokról.
forrás keh

Leave a Reply 915 megnézve, 1 alkalommal mai nap |