< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Hatalmas az érdeklődés a könnyített eljárással megszerezhető magyar állampolgárság iránt

| Mobile | RSS

Hatalmas az érdeklődés a könnyített eljárással megszerezhető magyar állampolgárság iránt

A legtöbben Csíkszeredában, Kolozsvárott és Szabadkán jelezték az igényüket.

.
Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvény augusztus 20-án lépett életbe, a kérelmeket pedig 2011. január 1-jétől lehet majd benyújtani. A magyar állampolgárságot azok az egykor magyar állampolgársággal rendelkező emberek, és az ő leszármazottaik kérhetik, akik 1920 előtt, vagy 1940 és 1945 között magyar állampolgársággal rendelkeztek és beszélnek magyarul. A szabadkai Magyar Főkonzulátuson eddig hétezren kértek időpontot a kérelmük benyújtására. A Délvidéken mintegy ötvenezer igénylőre számítanak.

A temerini Gergely családban három generáció tagjai várják január ötödikét, amikor is az előre lefoglalt időpont szerint leadhatják a magyar állampolgárság megszerzésére vonatkozó kérelmüket a belgrádi Magyar Nagykövetségen. A család legfiatalabb tagja szerint minden szükséges dokumentumot összegyűjtöttek magyar felmenőik igazolására, még a kalocsai érsekség levéltárában is jártak.

Gergely Barnabás, Temerin:
“Én és a húgom, szüleim és a nagymamánk megyünk egyszerre és így adjuk át a kérelmet a magyar állampolgárságra. És a dédszülőkig, tehát az én dédszüleimig vezettük vissza, tehát hogy ők születtek 1920 előtt és akkor egész odáig kellett visszavezetni. Ők az 1800-as évek végén születtek és addig kértük ki az anyakönyvi kivonatokat.”

Barnabás édesapjának családja csúrogi származású. Nagyapja magyar állampolgárként született. Sohasem találkozhatott vele, ugyanis az 1944/45-ös, csúrogi vérengzés során örökre eltűnt. A családban erről kevés szó esett, de mindvégig hittek abban, hogy ami egyszer elveszett előbb-utóbb visszajön.

Gergely Lajos, Temerin, Barnabás édesapja:
“Ő nem nagyon nyilatkozott ezzel a csurogi esettel kapcsolatban, mivel részese volt, meg a szüleit ott veszítette el, de titokban sejteni véltük, meg a vége felé, amikor már lebetegedett, akkor ez egy nagy vágya lett volna, hogy megérje ezt az időt, hogy oda tartozzon ő is, olyan nemzethez ahova egykor a szülei is tartoztak.”

A szabadkai Magyar Főkonzulátuson eddig 7000-en jelezték, hogy szeretnék megszerezni a magyar állampolgárságot és naponta további 200-300 igénylést regisztrálnak. A magyar külképviselet munkatársai a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselőivel közösen Vajdaság szerte tartanak lakossági fórumokat a magyar állampolgárság igénylésével kapcsolatban.

Babity János, vezető konzul:
“Jelenleg több tucat, körülbelül huszonvalahány település van tervben. Egyelőre még a folyamat elején állunk, de igyekszünk még az elkövetkezendő két hétben az ünnepek előtt több településre is eljutni. Amennyiben erőnk és lehetőségünk van, akkor ezt a tájékoztatási kampányt későbbiekben is folytatni fogjuk, január hónapban.”

A szabadkai magyar külképviseleten jelenleg már áprilisi időpontokat osztanak. Tekintettel a három – három és fél hónapos eljárásra, az első eskütétel márciusban várható.

Az egyszerűsített honosítási eljárásra a három érintett tárcánál, a Külügyminisztériumnál, a Belügyminisztériumnál, illetve a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál 2,4 milliárd forint áll rendelkezésre. Az így megszerezhető magyar állampolgárság magyarországi egészségügyi ellátásra önmagában nem jogosít majd. Azoknak az Európai Unión kívül élőknek, akik felveszik a magyar állampolgárságot miniszteri biztos koordinálja majd az egészségügyi ellátását
forrás híradó.hu

Leave a Reply 423 megnézve, 1 alkalommal mai nap |