< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Megindult az olajszállítás az első orosz-kínai vezetéken

| Mobile | RSS

Megindult az olajszállítás az első orosz-kínai vezetéken

2011. január 3. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Az ezer kilométeres csőrendszer az oroszországi Szkovorodinót köti össze az észak-keleti Hejlungcsiang tartománnyal. A vezeték jelenleg évi 15 millió tonna kőolaj továbbítására képes, de a tervezett bővítések után ennek kétszeresét is tudja majd szállítani.

Január elsején megindult a kőolajszállítás az Oroszországot Kínával összekötő első vezetéken. Az ezer kilométeres szakasz a 4700 kilométer hosszú Kelet-Szibéria-Csendes-óceán (ESPO) elnevezésű vezeték Kína felé tartó leágazása: a csőrendszer az oroszországi Amur régióban található Szkovorodinót köti össze az észak-keleti Hejlungcsiang tartománnyal.

A vezeték jelenleg évi 15 millió tonna kőolaj továbbítására képes, de a tervezett bővítések után ennek kétszeresét is tudja majd szállítani. Oroszország eddig évi 9 millió tonna kőolajat exportált Kínába vasúton. A beruházáshoz Kína 25 milliárd dolláros hitelt nyújtott. A vállalkozásban Kína legnagyobb kőolaj-és földgázipari csoportja, a PetroChina, a Rosznyefty legnagyobb orosz kőolajipari vállalat, valamint az orosz csővezeték üzemeltető, a Transznyefty vesz részt.
forrás mr1.hu

Leave a Reply 286 megnézve, 1 alkalommal mai nap |