< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: WikiLeaks: Amerikai diplomaták közbenjártak a Boeing érdekében

| Mobile | RSS

WikiLeaks: Amerikai diplomaták közbenjártak a Boeing érdekében

repülőgépgyártás diplomácia WikiLeaks légiközlekedés Egyesült Államok

A Boeing repülőgépgyártó külföldi üzletkötéseinek elősegítésére amerikai diplomaták többször latba vetették befolyásukat – derül ki a WikiLeaks birtokában lévő dokumentumokból, amelyekről a New York Times számolt be. A közbenjárás célja, hogy a megrendelők az amerikai cég gyártmányait előnyben részesítsék az európai Airbusszal szemben. Korábban az amerikai és európai vezetők megállapodtak, hogy a politikát távol tartják a repülőgépgyártók üzleteitől.

Amerikai diplomaták számos alkalommal közbenjártak külföldi országok kormányainál, hogy a Boeing repülőgépek megvásárlását részesítsék előnyben az európai rivális, az Airbus gépeivel szemben – közölte a The New York Times című amerikai napilap a WikiLeaks honlaptól kapott diplomáciai iratokra hivatkozva.

A dokumentumokból számos olyan esetre derül fény a lap szerint, amikor diplomaták is részt vettek az amerikai gazdasági növekedés szempontjából kulcsfontosságú, milliárdos üzletek körüli alkudozásokban. Az egyik táviratból például kiderül, hogy Abdalláh szaúdi uralkodó 2006-ban kedvező választ adott George W. Bush akkori amerikai elnök személyes kérésére, s azt ígérte, hogy negyvenhárom Boeingot vásárol a szaúdi légitársaság, további tizenhármat pedig a királyi légiflotta számára.

A szaúdi király ugyanakkor szert akart tenni arra a technológiára is, amelyet “barátja” gépében, az Air Force One-ban alkalmaznak. Az egyik diplomáciai táviratból kiderül, hogy Abdalláh üzent az amerikai elnöknek: amennyiben az ő gépét is felszerelik a világ legkorszerűbb távközlési és biztonsági berendezéseivel, akkor, “ha Isten is úgy akarja”, olyan döntést fog hozni, amely “nagyon tetszeni fog önnek”.

A szaúdi légitársaság 2006 novemberében írt alá megállapodást tizenkét új, Boeing 777-300ER típusú gép megvásárlásáról mintegy 3,3 milliárd dollár értékben. Az amerikai külügyminisztérium megerősítette, hogy engedélyezték a királyi gép “korszerűsítését”, de biztonsági megfontolásokból részletekkel nem szolgált.

A lap szerint ez a gyakorlat folytatódott az amerikai és európai vezetők több évtizedre visszanyúló megállapodása ellenére, amely szerint a politikát távol tartják a repülőgépgyártók üzleteitől. Robert Hormats gazdasági ügyekért felelős államtitkár-helyettes az újságnak nyilatkozva ezt “XXI. századi realitásnak” nevezte. Mint mondta, a kormányok manapság nagyobb szerepet játszanak a vállalatok támogatásában, és Washingtonnak is ezt kell tennie.

Feltehetően az Airbus is kap támogatást európai kormányoktól: az újság által közölt más amerikai sürgönyök szerint a Bush-kormányzat és Nicolas Sarkozy francia elnök kabinetje ádáz harcot vívott 2007-ben, hogy tető alá hozzanak egy ügyletet az olajban gazdag Bahreinnel. Az amerikai diplomatáknak végül sikerült rábeszélniük a bahreinieket, hogy Boeingokat vásároljanak, az ügylet aláírását pedig Bush 2008-as januári bahreini látogatásához időzítették – akkoriban első ízben járt amerikai elnök az öböl menti királyságban.
forrás mr1.hu

Leave a Reply 289 megnézve, 1 alkalommal mai nap |