< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Népszabadság: Navracsics-közeli cég dolgozik Navracsics minisztériumának

| Mobile | RSS

Népszabadság: Navracsics-közeli cég dolgozik Navracsics minisztériumának

A Navracsics Tibor vezette közigazgatási minisztériumtól tízmillió forintos megbízást kapott a Nézőpont Intézet médiafigyelő cége, a Médianéző Kft. A cég alapító ügyvezetője Navracsics unokaöccse, Schütz Dániel és a miniszterhez szintén közel álló Mráz Ágoston Sámuel – írja a Népszabadság.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) honlapján közzétett közérdekű adatok alapján a minisztérium 2010. szeptember elsejétől december végéig szóló szerződést kötött a Médianéző Kft.-vel a nemzetközi sajtófigyelésre. Ezért hatmillió-háromszázezer forintot fizetett a minisztérium. Az ötmillió forintot meg nem haladó szerződések listáján is szerepel a Médianéző Kft., ez alapján a cég november elsejétől december végéig hárommillió-kilencszázezer forintot kapott két feladat elvégzéséért.

A Médianéző Kft.-t 2010 májusában alapította a Fidesz-közeli Nézőpont Intézet, két ügyvezetője pedig Schütz Dániel és Mráz Ágoston Sámuel lett. Schütz Dániel édesanyja Navracsics Judit, a veszprémi Pannon Egyetem docense és Navracsics Tibor testvére. A cégnyilvántartás szerint azonban Schütz Dániel mindössze három hétig volt a Médianéző Kft. és a Nézőpont Intézet vezetője is. Mráz Ágoston Sámuel is közel áll a KIM vezetőjéhez. Mrázt Navracsics tanította az ELTE jogi karán, majd összeismertette Győri Tiborral, akivel közösen létrehozták a Nézőpont Intézetet Győri és Habony Árpád, Orbán Viktor stratégiai tanácsadójának korábbi cégéből.

A Népszava már agusztusban írt arról, hogy a Nézőpont Intézet napi médiaelemzést készít egyes kormánytagok számára, de akkor Mráz Ágoston Sámuel azt mondta a lapnak, hogy ezt „szívességi szolgáltatásként” küldik meg, ezért nem kapnak pénzt. A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság pedig azt közölte a Népszavával, hogy semmilyen szerződése nincs a kormányzatnak a céggel. A médiaelemzést az apparátuson belül oldják meg.

A Médiafigyelő Kft. megbízásáról a Népszabadság megkérdezte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot is. A minisztérium szerint bevett gyakorlat külsős céget médiaelemzési és -figyelő feladatokkal megbízni. A tárca szerint ezt az indokolja, hogy az elmúlt években a kommunikációs felületek olyan mértékben bővültek, hogy a folyamatos figyelésük, elemzésük meghaladja egy minisztériumi sajtóosztály kapacitását. Mivel értékhatár alatti szerződésről van szó, nem kellett közbeszerzést sem kiírni. A Médianéző Kft-t pedig azért választották, mert a cég által készített munka- és próbaanyagok, az általuk készített elemzések magas színvonalúak voltak. A minisztérium nem tartj a összeférhetetlennek a céget, mivel Schütz Dániel a cég megalapítását követően távozott vezetői tisztségéből.
forrás politika.lap.hu

Leave a Reply 578 megnézve, 1 alkalommal mai nap |