< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Óriásbarlangot fedeztek fel újra Vietnamban

| Mobile | RSS

Óriásbarlangot fedeztek fel újra Vietnamban

2011. január 5. | hozzászólás | Kultúra

Egy brit kutatócsapat látványos óriásbarlangot fedezett fel újra Vietnamban

Látványos óriásbarlangba hatolt be Vietnamban egy brit kutatócsapat, amely lenyűgöző fotókkal is dokumentálta a felfedezőutat – számol be a Daily Telegraph című brit lap online kiadása.

A felülről egy keskeny résen át megvilágított barlang, mely talán a világ legnagyobbjának bizonyul majd, saját folyóval és dzsungellel rendelkezik, sőt, néhol még vékony felhők is kialakulnak benne. Belsejében egy 40-emeletes New York-i felhőkarcoló is elférne.
A Hang Son Doong (szó szerint: hegyi folyó barlang) a Vietnami-hegységben, az ország középső részén található, egy körülbelül 150 barlangból álló, részben még feltáratlan hálózat része.

A dzsungellel körülvett természeti képződményt már a vietnami háborúban is használták óvóhelyként a helyiek, bejáratának helye azonban feledésbe merült. A barlang újrafelfedezése Howard és Deb Limbert angol házaspár nevéhez fűződik, akik először 2009-ben hatoltak be a barlangba, alig néhány kilométer megtétele után azonban egy hatalmas mészpátfal útjukat állta.

A kutatók nemrég tértek vissza, hogy megmásszák a falat, méréseket végezzenek, és megkeressék a barlang végét. A barlangról készült fotók megtekinthetők a National Geographic honlapján vagy a lap januári számában.
forrás híradó.hu

Leave a Reply 275 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: