< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Föld méretű bolygót találtak a Naprendszeren kívül

| Mobile | RSS

Föld méretű bolygót találtak a Naprendszeren kívül

Szerző: hvg.hu

A NASA csillagászai fontos bejelentést tettek: felfedezték az első olyan bolygót a Naprendszeren kívül, amely a korábbiakkal ellentétben nem gázóriás, hanem feltehetően szilárd felületű.

A Discover Magazine értesülései szerint a bolygót a Kepler űrteleszkóp segítségével fedezték fel, emiatt a Kepler-10b nevet kapta. Az égitest a tőlünk több mint 500 fényév távolságban található Kepler 10 nevű csillag körül kering.

A bolygót azért tudták felfedezni, mert keringés közben – a Földről nézve – elhalad a csillag előtt, ilyenkor miniatűr „napfogyatkozás” észlelhető, mivel kitakarja a csillag fényének egy részét. Utóbbi méretének ismeretében kiszámíthatóak a bolygó dimenziói is. A Kepler-10b eszerint a Föld méretének 1,4-szerese, ezzel pedig a legkisebb Naprendszeren kívüli, vagyis exobolygó, amit felfedeztek.
A Kepler bebizonyította, hogy képes elvégezni a feladatát

A Kepler bebizonyította, hogy képes elvégezni a feladatát

Igen érdekes, hogy a Kepler-10b-nek mérete ellenére rendkívüli a sűrűsége és a gravitációs ereje: bár alig valamivel nagyobb bolygónknál, tömege mégis a Föld tömegének 4,6-szorosa. A számítások szerint a gravitációs vonzása pedig a miénk 2,5-szerese. A bolygó rendkívül közel – mintegy 3 millió kilométerre – kering a csillagától, ezért egy teljes kört egy földi napnál rövidebb idő alatt tesz meg. Emiatt felszíni hőmérséklete rendkívül magas, akár több ezer fok is lehet. A hivatalos kommunikációban szilárd felületűnek nevezett égitesten ezért valószínűleg olvadt kőzet hömpölyög, azonban a csillagászok ezzel a szakkifejezéssel szeretnék érzékeltetni, hogy nem egy gázbolygóról van szó, erre méretéből is lehet következtetni.

A felfedezés hatalmas mérföldkő a csillagászatban, mivel bebizonyosodott, hogy a Kepler űrteleszkóp képes elvégezni a feladatát, vagyis a Földhöz hasonló bolygókat keresni a világűr távoli részein.
forrás hvg.hu

Leave a Reply 399 megnézve, 1 alkalommal mai nap |