< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Sertésekben is kimutatták a dioxint: kényszervágás vár ezer állatra

| Mobile | RSS

Sertésekben is kimutatták a dioxint: kényszervágás vár ezer állatra

Eddig csak tojásban és csirkehúsban mutatták ki mérgező vegyületet

Első ízben mutattak ki dioxint sertéshúsban Németországban. A minta olyan állatból származik, amelynek gazdája a hírhedt schleswig-holsteini üzemből szerezte be az állatai hízlalásához szükséges tápot.

Március óta tudtak a mérgezésről

Korábban csak tojásban, illetve tojótyúkok húsában észleltek a januári ellenőrzések során a megengedett értéket sokszorosan meghaladó dioxin-tartalmat. Kiderült, hogy valamennyi gazdaság a Harles & Jentzsch takarmánykeverő cégtől kapta az állatok hízlalására használt tápot. A cég összesen 12 német tartomány gazdáit látta el tápkeverékkel, amelyben a 3-4 százaléknyi zsiradékba biodízel gyártásához használt, szennyezett zsír is került. Erről a cég vezetőinek már tavaly márciusban tudomásuk volt, ám a tápkeverés és a kiszállítás zavartalanul folyt tovább. Emiatt százmillió eurós nagyságrendű kártérítési per fenyegeti a vállalatot az érintett gazdák részéről.

Kényszervágás vár ezer disznóra

A szóban forgó alsó-szászországi sertéstelepen mintegy ezer disznót hizlalnak, az állatokra kényszervágás vár. Egy másik telepen a vizsgálatok során egy olyan disznóra bukkantak ellenőrök, amelynek szervezete a megengedett határértéket megközelítő mennyiségben tartalmaz dioxint. Itt megkezdték a többi állat ellenőrzését, a sertéstelepet zárlat alá vette a hatóság.

A szövetségi és a tartományi kormányok országos figyelemfelhívó platformot akarnak létrehozni az élelmiszeripar számára. Mivel az élelmiszerek ellenőrzése Németországban a tartományok hatáskörébe tartozik, ezek eddig többnyire csak saját illetékességi körükben adtak ki tájékoztatást gyanús termékekről. A tervezett internetes platform, amelynek kialakításán már “gőzerővel dolgoznak”, tartalmazni fogja az összes országos hatáskörű szerv, illetve hatóság figyelemfelkeltő felhívásait.

forrás mti/hirado.hu

Leave a Reply 422 megnézve, 1 alkalommal mai nap |