< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A két Korea helyreállította egyik fontos, egymás közötti forródrótját

| Mobile | RSS

A két Korea helyreállította egyik fontos, egymás közötti forródrótját

A két Korea helyreállította egyik fontos, egymás közötti forródrótját A két Korea helyreállította kedden az egymás között létesített, de ellentétük miatt tavaly felfüggesztett egyik legfontosabb kommunikációs kapcsolatát, noha Szöul egyelőre elutasítja Phenjannak azt a minapi ajánlatát, hogy kezdjenek közvetlen tárgyalásokat a feszültség csökkentése érdekében. Észak-Korea azután függesztette fel a Panmindzson határvárosnál a nemzeti vöröskereszteket összekötő kommunikációs kapcsolatot, hogy Szöul megvádolta Cshonan nevű hadihajójának elsüllyesztésével. A márciusi tragédiában 46 dél-koreai tengerész halt meg. Még inkább elmérgesedett a két ország viszonya akkor, amikor az észak-koreai tüzérség novemberben ágyúzott egy dél-koreai szigetet.

Phenjan hétfőn tett javaslatot a vöröskeresztes forródrót helyreállítására, valamint tett egy olyan gesztust is, hogy visszaengedte a dél-koreai munkásokat a területén lévő közös ipari parkba. Szöul a tárgyalásra vonatkozó javaslatot azonnal elutasította, mert segély reményében tett őszintétlen ajánlatnak tartja. Arra vár, hogy Phenjan hivatalos csatornákon keresztül bizonyítsa komoly szándékát. Emellett azt szeretné, ha Észak a nukleáris lefegyverzés terén is tanúbizonyságot tenne elkötelezettségéről. Alkalmazottait sem akarja egyelőre visszaküldeni a keszongi ipari parkba, mert előbb ígéretet vár Phenjantól biztonságukra és arra vonatkozóan, hogy többet nem utasítják ki őket onnét. Phenjan már a múlt héten is kétszer felvetette az “azonnali és feltétel nélküli megbeszélések” elindítását. A KCNA hírügynökség szerint Észak két időpontot jelölt meg: január 27-ét keszongi helyszínnel, február 1-jén pedig a dél-koreai Munszanban folytathattak volna tárgyalásokat a felek.

forrás hír3

Leave a Reply 240 megnézve, 1 alkalommal mai nap |