< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Néppárti EP-frakcióelnök: “elfogadhatatlan” lenne a határon túliak választójoga

| Mobile | RSS

Néppárti EP-frakcióelnök: “elfogadhatatlan” lenne a határon túliak választójoga

“Elfogadhatatlan” lenne a választójog megadása a határon túli magyar kisebbségeknek – üzente szerdán Orbán Viktor kormányfőnek Joseph Daul, az Európai Parlament konzervatív frakciójának elnöke. Ha a magyar kormány úgy döntene, hogy szavazati jogot ad az Európai Unió más országaiban élő magyar kisebbségek tagjainak, “az egyenlő (lenne) a határok el nem ismerésével, és ez elfogadhatatlan” – figyelmeztetett Daul újságírókkal találkozva Brüsszelben. A néppárti politikus ugyanakkor azt is mondta, hogy semmilyen problémát nem jelent az Orbán Viktor vezette Fidesz jelenléte az Európai Néppártban. Daul kijelentése – tájékoztatták utóbb néppárti források az MTI-t – egy sajtóreggelin hangzott el, újságírói kérdésre válaszolva.

A sajtóreggelin Daul idő előttinek nevezte a magyar médiatörvényt ért bírálatokat, és hangsúlyozta: meg kell várni az Európai Bizottság tüzetes elemzésének eredményét.

A szavazati jog témája az Európai Bizottság déli sajtótájékoztatóján is felmerült: egy tudósító az uniós végrehajtó testület állásfoglalását kérte, mondván, jelentős politikai hordereje van annak, ha egy ország állampolgárságot és szavazati jogot ad más államokban élő polgároknak. Viviane Reding igazságügyi EU-biztos szóvivője válaszában kifejtette: az állampolgársággal kapcsolatos ügyekben maguk a tagállamok viselik a felelősséget, és a brüsszeli bizottságnak nincs hatásköre, nincs lehetősége fellépni ilyen kérdésekben. A szóvivő utalt a felmerülő kérdések kétoldalú alapon történő kezelésének fontosságára, és szerinte magától értetődő politikai igény, hogy az államok ebben felelősségteljesen járjanak el.

José Manuel Barroso európai bizottsági elnök szóvivője a sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy a magyar állampolgársági törvény ügye felmerült-e a brüsszeli bizottság és a magyar kormány múlt pénteki budapesti találkozósorozatán, azt válaszolta, hogy tudomása szerint nem, de mivel nem tudott minden egyes megbeszélésen részt venni, ennek utána kell néznie.

forrás MTI

Leave a Reply 290 megnézve, 1 alkalommal mai nap |