< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbánékat a saját frakciójuk bírálja

| Mobile | RSS

Orbánékat a saját frakciójuk bírálja

Az első vizsgálatot Németh Zsolt még hárította, most viszont nyíltan nekiment a Néppárt a Fidesznek.

Egy pont után van fontosabb, mint a frakcióbecsület, legalábbis ez derül ki abból, hogy az Európai Parlament néppárti frakcióvezetője – a diplomáciai árnyalatokat kerülve – üzent Orbán Viktornak, miközben a Fidesz szintén a néppárti frakció tagja. Joseph Daul ugyanis azt találta mondani, hogy ha a magyar kormány úgy döntene, hogy szavazati jogot ad az Európai Unió más országaiban élő magyar kisebbségek tagjainak, “az egyenlő (lenne) a határok el nem ismerésével, és ez elfogadhatatlan”.

Nem újsütetű botrány

Bár lassanként az Unió szégyenpadjára ültetik Magyarországot – többek között a médiatörvény miatt – de a jelenlegi uniós felhorgadás nem friss, és nem egy azok közül, amiket a magyar kormány szerint az MSZP, az érzelmi hozzáállás és az információhiány gerjesztett. Ugyanis az állampolgársági törvény egyszer már kiverte a biztosítékot a néppártnál, igaz, akkor az Európa Tanács júliusi ülésén háborgott a néppárti frakció. És a konzervatívok akkor kezdeményezték is, hogy tűzzék napirendre Magyarország ügyét – sürgősségi vitában (ahogy ezt az atv.hu még nyáron megírta ).

Az egyeztetés hiánya miatt

Abban konszenzus volt, hogy az Európa Tanács egyik témája a kaukázusi helyzet lesz, a másodikról viszont még nem volt döntés, és két felvetés versengett: egyrészt Törökország júliusban nagyon szerette volna, ha az Európa Tanács megvizsgálja Izrael vitatható fellépését (az állítólagos török segélyszállító hajók megtámadása), másrészt ott volt a „magyar helyzet”. Aztán a Tanács az izraeli kérdés mellett döntött. A Néppártot akkor azt dühítette fel, hogy Magyarország az állampolgársági törvény elfogadása előtt nem egyeztetett hivatalosan az
érintett országokkal, noha erre nemzetközi szerződések kötelezik.

Fennhatóság-terjeszkedés

Az egyébként önmagában nem lett volna baj, hogy erőből nyomták át a törvényt, ám az Európa Tanácsi kezdeményezés kifejezetten passportisation-nek minősítette az állampolgársági törvényt, ami azt jelenti, hogy egy állam állampolgárság adományozásával akarja kiterjeszteni a fennhatóságát – ez esetben például a trianoni döntés előtti Magyarország területeire. Ebből sokan azt a következtetést vonták le, hogy határrevízióra törekvő, nyíltan nacionalista kormány alakult Magyarországon, aminek még időben megálljt kell parancsolni. És erre rímmel Daul mostani kitétele, miszerint a választójog megadása a határon túli magyaroknak, a határok semmibe vételét jelentené.

Egyelőre lakóhellyel

Nyáron végül Németh Zsolt külügyi államtitkár személyesen győzte meg a néppárti frakció vezetését, hogy ejtse az ügyet. Megjegyzendő, akkor a kettős állampolgárságról még szó sem volt, s úgy tűnik, annak beemelése a hallgatási ígéretet is semmissé tette. Mert a KDNP nem viccel, konkrét elképzelései vannak a szavazati jogról. Egyelőre, magyarázta Rétvári Bence, a jelenlegi törvény a mérvadó, miszerint szavazati joga annak van, aki a magyar állampolgárság mellett állandó magyarországi lakóhellyel rendelkezik.

Külön képviselet

Ám a közigazgatási tárca államtitkára szerint az Alkotmány vitájában felmerült egy másik modell lehetősége is, amely szerint a határon túli magyarok külön listára szavazhatnának, így nekik is lehetne képviseletük a magyar országgyűlésben. Példaként Horvátországot említette, ahol hasonló modellt alkalmaznak. Ugyanakkor a kérdésben még nem született döntés.
atv.hu

forrás atv.hu

Leave a Reply 233 megnézve, 1 alkalommal mai nap |