< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Titokzatos zöld foltot vizsgál a Hubble űrteleszkóp

| Mobile | RSS

Titokzatos zöld foltot vizsgál a Hubble űrteleszkóp

2011. január 12. | hozzászólás | Kultúra

Egy titokzatos zöld foltot vizsgál a Hubble űrteleszkóp, amely az eddigi legélesebb képet készítette a Tejút méretű, a Földtől mintegy 650 millió fényévre található gázfelhőről.

A zöldes fényben derengő gázfelhőt elsőként 2007-ben Hanny van Arkel holland általános iskolai tanár fedezte fel azokon a felvételeken, amelyeket a Galaxy Zoo (Galaktikus Állatkert) projekt keretében önkéntesek is vizsgálhattak. A csillagászati előképzettséggel sem rendelkező amatőröktől mindössze annyit kértek, hogy egy online képadatbázis számára segítsenek osztályozni a galaxisokat.

A zöld tintapacához hasonlító gázfelhőt – amelyet Hanny objektumának (Hanny’s Voorwerp) neveztek el – a NASA Hubble űrteleszkópja is lefényképezte. A hétfőn bemutatott részletes felvételen pedig jól látható, hogy a többségében hidrogénből álló felhőből alakulnak ki a csillagok.

Bill Keel, az Alabama Egyetem asztronómusa szerint a Tejút méretű gázfelhő fényét egy közeli kvazár (csillagszerű rádióobjektum) adja. A folt érdekessége, hogy galaxisok közötti térben található, ahol az eddigi ismeretek alapján nem feltételezték, hogy csillagok is születhetnek.

A NASA felvételein pedig olyan részletek is láthatók, amelyek a kutatókat hozzásegíthetik a gázfelhőben történő folyamatok megértéséhez. A zöld tintapaca bizonyos területei éppen összeomlani látszanak, és az elegyet alkotó gázok addig sűrűsödnek, amíg a nyomás hatására csillaggá nem alakulnak – magyarázta a szakember.
forrás mr1

Leave a Reply 291 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: