< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Rossz hír a Világbanktól

| Mobile | RSS

Rossz hír a Világbanktól

Magyarország nincs nevesítve, de a prognózis nem jósol gyors kilábalást.

A Világbank legfrissebb jelentése szerint az idei fékeződés után jövőre lendületesebben bővülhet a globális gazdaság, de Európa csak szerény növekedésre számíthat – írja a Napi Gazdaság. A világgazdaság lassabb, de biztos növekedéssel hagyja mögött a válságot 2011-ben és 2012-ben.

A prognózis szerint a globális növekedés mintegy felét a fejlődő országok adják majd. A világ GDP-növekedésének üteme a tavalyi 3,9 százalékról 3,3 százalékra lassulhat idén, amit 2012-ben 3,6 százalékos tempó követhet.

Magyarország kilátásait külön nem nevesítik, de a magyar gazdaság szempontjából kiemelten fontos eurózónáról a Világbank úgy véli, hogy a tavalyi 1,7 százalékos GDP növekedés után idén 1,4, jövőre pedig 2,0 százalékra van kilátás.

A feltörekvő európai és közép-ázsiai gazdaságok csak lassú kilábalásra számíthatnak, ha nem tudják orvosolni költségvetési politikájuk gondjait, kezelni a háztartások adósságának, valamint a munkanélküliség magas szintjét, a lakásépítő- és bankszektor gyengélkedését.

A Világbank szerint rizikót jelent, ha tovább emelkednek a globális élelmiszerárak és hosszabb távú kockázatokat rejt, ha a válság által leginkább sújtott államok nem térnek át a krízismenedzsmentről a problémák gyökerét jelentő strukturális feladatok megoldására.
forrás hír24

Leave a Reply 292 megnézve, 1 alkalommal mai nap |