< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A tunéziai államfő távozott tisztségéből

| Mobile | RSS

A tunéziai államfő távozott tisztségéből

Ideiglenes hatállyal Mohamed Gannusi miniszterelnök vette át az államfői tisztséget Tunéziában, miután az országot eddig irányító Zin el-Abidin ben Ali elnök – meg nem erősített hírek szerint – külföldre távozott. Gannusi péntek este élő televíziós beszédben jelentette be, hogy az alkotmány 56. cikkével összhangban átvette a hatalmat. Azt ígérte, hogy tiszteletben tartja az alkotmányt, a politikai pártokkal és a civil szervezetekkel egyeztetve politikai, gazdasági és társadalmi reformokat hajt végre, valamint helyreállítja a stabilitást az országban. A 69 éves politikus egyúttal egységre és hazafiasságuk bizonyítására szólította fel honfitársait.

Gannusi 1941. augusztus 18-án született, közgazdásznak tanult. Amikor Zin el-Abidin ben Ali Tunézia miniszterelnöke lett, már tagja volt csapatának. Azt követően, hogy ben Ali 1987-ben átvette az államfői tisztséget, pénzügyminiszterként, majd nemzetközi együttműködési és befektetési miniszterként dolgozott. 1999. november 17. óta tölti be a miniszterelnöki tisztséget.

Az Egyesült Államok jelezte, hogy megkülönböztetett figyelemmel követi az eseményeket. Mike Hammer, a Fehér Ház szóvivője közleményt adott ki, s ebben az emberi jogok tiszteletben tartására szólították fel a tunéziai hatóságokat.

forrás MTI

Leave a Reply 380 megnézve, 1 alkalommal mai nap |