< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem / Blog article: Gazdasági válság hatása a fogyasztóvédelemre.

| Mobile | RSS

Gazdasági válság hatása a fogyasztóvédelemre.

2011. január 17. | hozzászólás | Fogyasztóvédelem


Túlnyomó részben a stabil, kemény fogyasztóvédelem függ a magyar gazdaság növekedésétől! Az idén s jövőre is a gazdasági válság, a pénzügyi krakk visszafogja a lakossági keresletet, ám a kínálat pozitív utat tör a honi kereskedelemben. Az eurózóna importkereslete azonban a lassuló amerikai gazdaság prédájává vált, s érzékenyen érintette országunk kommerciális növekedését. Ezért a magyar vállalatoknak értékteremtő képességük fejlesztésére kell koncentrálniuk, s nem elhanyagolható, a vállalatmenedzsment technikák tudatosabb használata sem. A fogyasztóvédelem az EU belül, a véleményem alapján a vártnál gyengébben alakult hazánkban, mivel a csehek erős belföldi kereslete jobban reagált a konjunktúrára, mint mi magyarok! A Lengyel gazdaság fogyasztóvédelme korlátozott volt. A szlovák fogyasztóvédelmet ugyan érzékenyen érinthetik a borús kilátások, ám az erős belföldi kereslet, s a kínálat növekedése meggátolhatja a nagyobb vevő centrikus fogyasztóvédelem visszaesését a gazdaság növekedésében.
Aggályosnak tartom, hogy a honi fogyasztóvédelmi irodák, felügyelőségek, hatóságok nem hoznak Európába innovációt… a hazai fogyasztóvédelem elodázhatatlan eredményeket akart felmutatni, s ezért volt szükség a reformjára. A változásból nem minden lokális illetve globális szervezett vállalt részt az átalakulásban. Hogy miért?(!) A sikerhez a társszervek toborzására is szükség volt, s van! A Minisztérium, az NFH azonban kicsit lassúbb tempót diktált, mint amit elvártunk tőlük. Előbbre valónak tartották a struktúra finomítását, fejlesztését, a program indítását, mint azt, hogy egy újabb káosszal járó átalakításba fogjanak.
Szubjektíve, a reform megfeneklett, amit sem, a szaktárca sem a Minisztérium nem mondja ki nyíltan! Mindennél beszédesebb az, az önkritika, amely először egy Budapesti szakmai tanácskozáson hangzott el. Dr. Szanyi Tibor országgyűlési képviselő: „az eddigi intézkedések nagy része fiskális kiigazítás volt, s nem valódi reform. Majd így folytatta -. a kiforratlan koncepció s a tőke logikája előbb-utóbb ezen a területen is érvényesül. Ez azzal a következménnyel jár, hogy a fogyasztóvédelem megszabadul a nem kívánt résztvevőktől”.
Ez a terület, ahol a magántulajdonosok kezét nem lehet elengedni, azaz az állam nem adja át a kereslet – kínálat, mértékének s a szolgáltatások körének meghatározását. A fogyasztóvédelem jókora politikai rizikót észlel, s miközben e szakmai területen széles társadalmi konszenzusra lenne szükség! A bizonytalansági tényezőt a finanszírozás háttere alakítgatja! A fogyasztóvédelmi politika aspektusai ugyanakkor nemcsak a forrásoldalon okozhat problémát. Nem mintha a rövidtávú megfontolások esetleg konfliktusok megváltoztathatnák e tényt. Nyilván senki sem kíván hadat üzenni a kiválóan működő hazai fogyasztóvédelemnek. Már csak azért sem, mivel az európai piacokon a kereslet-kínálat egyensúlyát stabilizálják a tagországok. Az EU érdeke, hogy legkisebb zavar se legyen, mivel az ebből keletkező bevételek jelentősen növelik az állampolgárok életszínvonalát. Az Unióban fontos a kapcsolat, az egységes rendszer, az innováció, s az, hogy senki ne tudjon visszaélni a pozíciójával, gazdasági erejével…

-oil-

Leave a Reply 336 megnézve, 1 alkalommal mai nap |