< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: BELGIUM | UTAZÁS | GASZTRONÓMIA Amit enni, inni és vásárolni érdemes

| Mobile | RSS

BELGIUM | UTAZÁS | GASZTRONÓMIA Amit enni, inni és vásárolni érdemes

2011. január 18. | hozzászólás | Kultúra

Belgium számos kiváló étterme arról tanúskodik, hogy a belgák körében nagy tiszteletnek örvend egy jó ebéd és jó ivás. Ez az az ország, ahol a legtöbb az egy főre eső Michelin csillagok száma, s ahol a gyorséttermi láncolatok veszteségesek… Itt megannyi remek és kifinomult étterem, kávézó és pub közül választhatsz.

Enni & inni

A belga konyha alapja – hasonlóan a franciáéhoz – a tenger gyümölcsei. Minden régiónak megvan a maga sajátosan különleges étele. A vaj, a tejszín, a sör és a bor is rendre visszatérő gasztronómia alkotóelem. A nemzeti különlegességek közé tartozik a kagyló és hasábburgonya, a kagyló és chips, az endívia besamel mártással, az ardennekbéli kolbász és sonka, és persze a belga csokoládé és gofri.

Ha Brüsszel belvárosában akarsz vacsorázni, a végén egy jóképű számlát kapsz társnak… de ha egy kicsit arrébb mégy, nem is messzire, már elérhető áron juthatsz menühöz vagy egy gazdag gyrostálhoz. Brüsszel otthont ad a remek olasz, portugál és ázsiai éttermeknek is. Kihagyhatatlan a kagyló, a waterzooi, ami egy sűrű, hal vagy csirke alappal készített krémes leves és a belga gofri – ezt vehetsz magadnak úton útfélen…

A belga csokoládé világhírű. Néhány csokoládégyár nyilvános, de a látogatónak előre jegyet kell váltania. A Csokoládé és Kakaó Múzeum a brüsszeli Grand Place-on keddtől vasárnapig tart nyitva. Az eupeni Chocolaterie Jacques’ Múzeum – Liège közelében – hétfőtől péntekig látogatható. Információk: chocolatjacques.be

Több mint 400 féle sört főznek Belgiumban, kezdve a lager és pilsner típusoktól egészen a búza és az árpa, valamint a gyümölcssörökön át a trappista szerzetesek söréig. A cseresznyesör valódi specialitás. Híres még a Stella Artois, a Leffe, a Hoegaarden, a Duvel. Az apátságok évszázadok át főzték a sört, a legfinomabbak a Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren és Achel.

Vásárolni

Vásárláshoz a stílusos brüsszeli Sablon terület ajánlott, kivált vasárnaponként, kora reggel akadhatsz kapásra a bolhapiacon, már maga a vadászat is szórakoztató. A belga piacoknak hihetetlenül gazdag a kínálta: art deco, műtárgyak, régi könyvek, finom kristályok… no meg ékszerek, edények, bútorok s különleges régi ruhák…

De minden kincsnél többet érhet egy arany és ezüst szálakból szőtt gobeline… E művészetnek itt nagyon komoly és elismert a hagyománya. A különleges gobelinek persze drágák, de értékük csak nő a következő évtizedek s századok során.

A márkás butikok és ismert márkák hódolói a brüsszeli Rue Antoine Dansaert Straat-on, valamint az Avenue Louise-on találhatnak magukak valót.

Ha olcsóbb cuccokat keresel, irány a brüsszeli alsóváros, a Rue Neuve. A brüsszeli bolhapiac (Marché aux Puces) a Place du Jeu de Balle-n csupa kaland, tarkabarka áruk tárháza elérhető áron. A Gallerie St. Hubert pedig egy igazi különlegesség, gyönyörű, üvegtetős arcade a városközpontban, kávézókkal, színházakkal, boltokkal – az első bevásárló árkád Európában.

Ha a csillogás mindig elkápráztat… irány Antwerpen gyémántkerülete, a város szívében. A 15. század óta csiszolják is a gyémántot, egy-egy kisebb remekmű ára tokkal-vonóval fedezné a luxusszállodai tartózkodásodat. A városban egykor a vágatlan és csiszolatlan gyémántok kereskedelme virágzott, aztán letelepedtek a zsidó ékszerészek… és mindent elborított a gazdagság. Ne feledd, a gyémántkerület hétvégén zárva! Ha csak a kirakatokig jutsz, s fáj a szíved, kárpótold magad egy selymes belga bonbonnal, meglásd, rögvest vidámabb leszel…

Ajándék ötlet Bruggei csipke, antwerpeni gyémánt, belga csokoládé, Val Saint Lambert-i kristály, dinanti rézedények, belga képregények(!). És a fő bevásárló központok: Antwerpen, Brugge, Brüsszel, Gent, Liège, Mechelen, Mons, Namur és Ostend.

Az üzletek nyitvatartási ideje: hétfőtől szombatig 10:00-18:00 / 19:00. A kisebb boltok ebédidőre bezárnak.
forrás belga konyha.hu

Leave a Reply 1085 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: