< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Gének határozhatják meg a barátok kiválasztását?

| Mobile | RSS

Gének határozhatják meg a barátok kiválasztását?

2011. január 18. | hozzászólás | Kultúra

Amerikai kutatók felfedezték a barátság genetikai összetevőjét

Két független kutatás adatai alapján megállapították, hogy egyes gének hordozói keresik egymás társaságát, míg más géneké inkább kerülik egymást.

A Kaliforniai Egyetem kutatói hat genetikai markert vizsgáltak meg két hosszú távú amerikai egészségügyi kutatás felhasználásával amelyek genetikai adatokat és barátokkal kapcsolatos információt is tartalmaznak – írja a BBC hírportálja. A DRD2 jelű, alkoholizmussal összefüggésbe hozott gén hordozói egy baráti társaságba tömörültek, míg a CYP2A6 jelű, az idegen testek, köztük a nikotin anyagcseréjével, továbbá az új ötletek iránti nyitottsággal kapcsolatba hozott génnel rendelkezők inkább kerülik egymást – derül ki az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelent cikkből.

A kutatók egyelőre nem tudják, mi a jelenség oka, de úgy sejtik, hogy egyfajta védekezőmechanizmus lehet. Hasonlót figyeltek meg ugyanis pároknál is, ahol az egyén általában elkerüli a hasonló kórokra hajlamos leendő partnert. Az elméletnek persze számos bukkanója van. Lehet, hogy azok, akik szeretnek felhörpinteni egy-két pohárkával, legtöbb barátjukra egy bárban vagy kocsmában tettek szert, és ez magyarázza a köztük lévő genetikai kapcsolatot.

A kutatás keretén belül megvizsgált másik négy genetikai marker esetében pedig nem találtak határozott összefüggést a gének és a barátok között. James Fowler professzor, a kutatás vezetője szerint azonban a gének részben megmagyarázhatják, ösztönösen miért szeretünk vagy nem szeretünk valakit, akivel találkozunk.

A barátságok hátterében lévő genotípusok megértése segíthet megmagyarázni eme ösztönből jövő érzések alapjait – mondta Fowler a BBC-nek. A hasonló genotípusok azonosítására használt eszközök is kutatásra szorulnak még, de valószínűleg bizonyos gének fizikai megnyilvánulásán fognak alapulni.
forrás híradó.hu

Leave a Reply 306 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: