< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Másfél tonna arannyal menekült a tunéziai elnök és neje

| Mobile | RSS

Másfél tonna arannyal menekült a tunéziai elnök és neje

A tüntetők a kormánypártot is elzavarnák.

Újabb kormányellenes tüntetések kezdődtek Tunéziában. A rendőrség vízágyúkkal, könnygázzal és figyelmeztető lövésekkel oszlatta szét a tiltakozókat. Előzőleg azt ígérték, hogy ma megalakul az új nemzeti egységkormány Tunéziában, ahol péntek óta szükségállapot van érvényben. Nem elégednek meg a tüntetők a tunéziai elnök távozásával. Azt követelik, hogy a több mint 50 éven át hatalomban lévő kormánypárt is vonuljon ki az ország irányításából.

„Nem bízunk ezekben a bűnözőkben, akik a diktátort támogatták. Tunéziaiak vérrel írták a törvényeiket, ezért azt követlejük, hogy távozzanak a hatalomból” – mondta egy tüntető.

A francia kormány közben arra készül, hogy befagyasztja a volt tunéziai vezetők külföldi magánszámláit. Francia lapok szerint a volt elnök és felesége több mint másfél tonna aranyat vittek magukkal, amikor a múlt hét végén elmenekültek az országból. Ben Ali és családja Szaúd-Arábiában keresett menedéket.

A tunéziai ellenzék azt szeretné, ha az új kormányban olyanok kapnának helyet, akik valódi reformokat akarnak. A tüntetések a gazdasági válság és a munkanélküliség miatt kezdődtek el. Az elnök bukása óta azonban már a közvélemény nagy része valódi demokráciát követel. Ha ez megvalósul, Tunézia lehet az első arab ország, ahol demokratikus fordulatot sikerült elérni.
atv.hu

Leave a Reply 281 megnézve, 1 alkalommal mai nap |